Сноуборд и скейт клуб „Бороборд“ чества 10-и рожден ден, съпредседателят Христо Ахтаподов: Сбъдваме американската мечта в България

Състезателите Валентин Миладинов и Петър Гьошарков са носители на отличието „Спортист на годината“ в Самоков

10 години от създаването си ще чества „Бороборд“ през 2018 г. и вече успя да се наложи като най-успешния сноуборд и скейт клуб в страната. През миналата година възпитаниците му взеха пет от осемте купи в България и много медали от вътрешния шампионат във всички възрастови групи. Заради успехите двама състезатели спечелиха отличието „Спортист на годината“ на Самоков – през 2016-а Валентин Миладинов, а през 2015-а – Петър Гьошарков. Треньорите им Константин Ахтаподов и Христо Ахтаподов станаха съответно №2 и №3 при треньорите.

– Спортен клуб „Бороборд“ е сбъднатата американска мечта в България – казва съпредседателят му, треньор и състезател Христо Ахтаподов. – Живях 5 години във Вейл, Колорадо, и следвах специалност „Сноуборд“ в Национална спортна академия „Васил Левски“. Натрупах опит като инструктор и треньор и бях убеден, че трябва да основа клуб, който да обхваща спортовете сноуборд, скейт и сърф. През 2008 г. го направих заедно с брат ми Константин и с Илиян Караджинов, който вече не е част от екипа ни. Започнахме с 4-5 деца на приятели от Самоков. Сега гордо мога да заявя, че сме най-успешният клуб в България и всяка година ставаме по-добри.

„Бороборд“ започва новия зимен сезон с 43 деца на възраст от 6 до 18 години. „От 2008 г. досега дадохме на Българската федерация по ски шестима национални състезатели в дисциплините слоуп стайл и бордър крос – казва Христо Ахтаподов. – Печелим много титли и това са успехи не само за децата, но и за Самоков, за Боровец и за Рила.“

През лятото „Бороборд“ откри новия скейтпарк в Крайречна зона в Самоков. Той е изграден от общината, по идея на клуба и там децата ще тренират през лятото, за да стават още по-добри през зимата. И досега бъдещите шампиони не спираха подготовката през горещите месеци. През тази година след заниманията на морския лагер и в залата по лека атлетика най-добрите отидоха на подготвителен лагер в Хинтертукс (Австрия). Момчетата и момичетата прекараха 10 дни на сняг, като бързо стигнаха нивото си от миналата година, а най-малките изградиха нови умения. Най-вълнуващото изживяване в Австрия беше срещата с носителя на Малкия кристален глобус в паралелния слалом в сноуборда за сезон 2016/17 Радослав Янков. Той поздрави малките състезатели, а те му пожелаха да спечели медал на Олимпийските игри в Пьончан през февруари.

– Децата бяха много мотивирани, след като се оказаха на лагер заедно с №1 в любимия си спорт – каза Христо Ахтаподов. – Готови са за новия сезон и чакаме състезанията с нетърпение. Заедно с „Бороспорт“ ще организираме два големи старта: нощен „Биг еър“ на 17 февруари и „Бороборд джуниър“ на 9 март. Wild Boro Air ще събере най-добрите в тази дисциплина. За „Бороборд джуниър“ в Боровец ще дойдат повече от 70 деца между 6 и 15 години и ще мерят сили в три дисциплини – слалом, сноуборд крос и слоуп стайл. Очакваме и гости от Полша, Македония и Сърбия. Това е невероятен детски форум, който мотивира все повече деца от цялата страна. Благодарение на тях сноубордът в България върви напред и се надяваме да излъчи нови шампиони от ранга на Радо Янков.

И през предстоящата зима „Бороборд“ ще гони златните медали в сноуборда. Треньорите мечтаят децата да станат шампиони и успяват въпреки трудностите. През изминалия сезон Петър Гьошарков извоюва трето място в крайното класиране в Европейската купа в слоуп стайла, а Симеон Митрев ще работи за шампионски постижения в Капрун, Австрия.

За да израстват състезателите на „Бороборд“, помагат “Бороспорт” и фондация „Петър Попангелов и приятели“. Както и през предишните години, „Бороспорт“ осигурява лифт карти и условия за тренировки в курорта, а фондацията предоставя средствата за треньорска заплата в клуба. И треньорите са убедени, че успехите на международната сцена ще стават все повече.