София посрещна протестиращите маратонци в защита на Пирин

Германски евродепутат обеща подкрепа на Брюксел и призова битката да продължи

Стотици протестиращи в защита на Пирин се събраха за пореден път в четвъртък вечерта пред Министерския съвет, където бяха посрещнати и маратонците, които за седмица пробягаха 440 км от Свиленград до столицата, за да привлекат повече внимание върху проблема с опазването на националния парк.

Пред събралото се множество говориха както бегачите, така и германският евродепутат от Зелените Ска Келер, която каза, че Европа застава на страната на недоволните от правителственото решение, даващо картбланш за нови ски строежи в парка и обслужващо изцяло интереса на ски концесионера в Банско “Юлен”.

Келер благодари на протестиращите, че отстояват правата си, а с това защитават и правата на всички европейци. “Начинът, по който се грижим за природата си, е показателен за начина, по който се грижим за Европа”, каза тя и заяви, че Европа е на страната на защитниците на природата.

“Няма да затворим очи и ще останем с вас от Брюксел, от европейските институции”, допълни евродепутатът и призова демонстрантите да продължават да се борят за исканията си.

Бегачите в щафетата предадоха на присъстващите посланията за Пирин на всички градове, през които са минали. Викове “Оставка!” огласяваха пространството между сградите на правителството и президентството.

Освен в София протести за Пирин бяха насрочени и в Асеновград, Благоевград, Варна, Велико Търново, Габрово, Казанлък, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, Стара Загора, а също и в 5 града извън страната – в Бристол, Виена, Глазгоу, Лондон и Прага.

И в този протест гражданите настояват за оставката на екомиинстъра Нено Димов, който според тях саботира основната функция на ресорното му ведомство – да опазва природните богатства на България. Хората за пореден път призоваха за отговор на въпроса кой е реалният собственик на “Юлен” АД, както и за извършването на одит на концесията от международен одитор и с участие на гражданското общество.

Протестиращите декларират, че не са срещу зимния туризъм и ски спорта, но искат всяка интервенция в защитени територии, и особено в национален парк, да става след задълбочена публична дискусия и на основата на обстойни експертизи за социален, икономически и екологичен отпечатък и оценки за въздействие, такива, каквито са предписани от ясните и недвусмислени текстове на закона.