Соня Шатева от Благоевград прави крем пита с кори за баница

Соня Шатева

Една от най-популярните рецепти в блога на талантливата кулинарка Соня Шатева от Благоевград е крем питата. „Представям ви нещо изключително бързо, много лесно и най-вече вкусно! Ще се влюбите!”, каза Соня. Ето рецептата:

Продукти:

5 бр. кори за баница – 150 г
30 г масло+
1 с.л. олио
крем
500 мл прясно мляко
5 с.л. захар
2 яйца
3 с.л. брашно
2 п. ванилия
30 г масло

Приготвяне:

Мазнината се загрява до разтопяване на маслото. Фурната се загрява на 200°С. Тавичката, в която ще се приготвя сладкишът, се намазва с мазнина – дъното и стените.
Всяка кора се намазва с мазнина и се подреждат една върху друга в тавичката, пише mysweethobby.blogspot.bg. Пече се до златисто, около 15 мин. Изважда се от фурната и корите леко се натрошават (прави се за по-лесно сервиране след това).
За крема:

400 мл от млякото се слага да заври заедно със захарта. В блендер се слагат 100 мл мляко, 2-те яйца и брашното. Разбърква се много добре. Може да се използва висок съд и пасатор. Получената смес се изсипва внимателно във врящото мляко. Бърка се с телена бъркалка, докато заври и започне да се сгъстява. Отдръпва се от огъня.
Прибавят се ванилията и маслото. Разбърква се добре. Кремът се изсипва върху изпечените кори. Запича се отново за 10-ина минути.