Ssangyong Tivoli Grand: Удължена версия на корейския SUV

През август Ssangyong Tivoli Grand, дълга версия на SUV модела от компактната серия, ще се появи при германските дилъри. Името е ново, концепцията вече е съществувала преди няколко години.

Актуалните икономически предизвикателства пред Ssangyong в Южна Корея не пречат на германския вносител да представи на пазара втори нов модел. След преработения върхов модел Rexton, който вече се продава, Tivoli Grand ще е налице в търговските салони от август 2021 г.

Базиранага на компактния SUV модел Tivoli версия Grand има с 26 сантиметра по-дълъг заден надвес. До задните врати новият вариант на каросерията отговаря на познатия, дълъг 4,23 метра Tivoli, дори междуосието е същото. В товарната зона няма да има допълнителни места, вместо това Tivoli Grand ще увеличи сериозно 427-литровото багажно отделение на по-късия брат.

Бензинов двигател със 163 к.с.

Концепцията на Tivoli Grand не е съвсем нова. Под името Ssangyong XLV дериватът вече присъстваше на германския пазар от средата на 2016-а до есента на 2019 г. Сега като Tivoli Grand той не само получава ново име, но също така възприема промените в моделната серия. Ssangyong Tivoli получи фейслифт през есента на 2019 г. с ревизирана предна част, нови двигатели и модерно арматурно табло.

Единственият двигател за Tivoli Grand ще бъде добре познатият бензинов 1.5 T-GDI със 163 к.с. 1,2-литровият трицилиндров със 128 к.с. остава запазен за по-късия Tivoli. Ssangyong вече не предлага дизелов мотор за своя базов модел.

Все още не е известно колко ще струва Tivoli Grand. В момента цените на Ssangyong Tivoli 1.5 T-GDI започват в Германия от 16 490 евро (линия за оборудване Crystal). Някога XLV беше с 1500 евро по-скъп от Tivoli. Ако тази разлика в цените бъде възприета и за новото издание, Tivoli Grand трябва да се предлага от 17 990 евро.

ЗАКЛЮЧЕНИЕ

Под името Tivoli Grand от август 2021 г. Ssangyong ще изпраща при дилърите новото издание на бившия XLV. С големия си багажник компактният SUV с увеличен товарен капацитет би трябвало да печели симпатии главно сред семействата./ams.bg