Съдът в Благоевград спря делото срещу Гикински за 91 000 лв., хвърлени за водопровода в с. Кръстилци, съветниците в Сандански искат магистър с опит да оглави УВЕКС

Кметът Кирил Котев и Вергиния Йорданова, която, макар да беше в отпуск, дойде за отчета на бюджета на община Сандански.
  • Жълтата армия отвоюва от ОбС разширяването на стоянките на таксита

Състав на Окръжен съд-Благоевград прекрати делото срещу управителя на „УВЕКС” ЕООД Тодор Гикински с мотива „липса на доказателства”.

ОбС-Сандански гласува критериите по избор на нов управител на УВЕКС.

Това стана ясно на вчерашната сесия на Общинския съвет в Сандански. Гикински беше обвинен от прокуратурата, че е направил неоснователни разходи, възлизащи на 91 000 лв. Парите са хвърлени за изграждане на довеждащ водопровод от съществуващ каптаж „Кръстиловци”, като дейностите продължили от януари до април 2014 година.

Съветниците Кирил Хаджийски, Явор Аргиров, Георги Георгиев, Иван Терзиев
Живко Иванов изрази задоволство от работата по отчета за бюджета, представен от Вергиния Йорданова.

При строителството били използвани материали от склада на дружеството, което осребрило и другите разходи. Според обвинителния акт с това Гикински е нанесъл имуществени вреди на дружеството. Водопроводът е довеждал вода от район, в който преди години е имало уранова мина. Водата по него била спряна, защото местните жители алармирали, че има странен вкус. Изследванията на РЗИ – Благоевград отчели уран.

На предишната сесия Тодор Гикински беше отстранен от поста от ОбС – Сандански.

Почти всеки ден на стоянката за таксита в съседство със сградата на кметството и пред градинката има паркирани автомобили за неопределено време.
Много таксиметрови шофьори дойдоха в залата на ОбС, за да проследят дебата около разкриването на нови паркоместа за таксита в Сандански.

Общинските съветници вчера изковаха критериите, по които ще се пресяват кандидатите за поста управител на УВЕКС. Основните изисквания са мераклиите да са магистри и да имат 3 години управленчески опит. Документите ще се приемат до 15 юли, а кандидатите ще бъдат препитани от общинските съветници на сесията в края на юли.

Яне Янев разпусна от дългата сесия, като порови в телефона си.
Групата на ВМРО Николай Шаламандов, Светослав Иванов, Георги Панчев, Панчо Панчев

Общинските съветници приеха без възражения отчета за бюджета за 2016 г., направен от кмета Кирил Котев. Приходите са в размер на 23 707 284 лв., от тях 13 170 594 лв. са от държавата. Разходите са в същия размер.

Част от съветниците мрънкаха, но не се изказаха на висок глас относно смутилата ги сума от 117 000 лв., дадени за юридически услуги около санирането. Парите са броени на софийска фирма по силата на договор за 2 години. В почивката те коментираха и сумата от 127 000 лв., предоставена на частни консултантски фирми по проекти, които са пропаднали. Парите са дадени за енергийно обследване, инженеринг и тям подобни дейности по проекти за многопрофилни сгради по програми за регионално развитие.

Общинските съветници от ГЕРБ бяха категорични: „Не може без юристи”.

Таксиметрови шофьори окупираха сесията. Жълтата армия поиска от народните избраници да гласуват разширяване на съществуващите пиаци. ОбС гласува за допълнителните паркоместа за жълтите коли.