Танцьорите на Кирил Амбарков люляха село Бистрица, скараджиите едва смогнаха да нахранят съборджиите с 2000 кюфтета

Кметът на село Бистрица Кирил Огненски вдигна наздравица с бившия кмет Васил Бански
  • Майката на кмета Кирил Огненски – Иванка и кръстницата му: Празникът в дупнишкото село е уникален

 

Рила планина все още се люлее от празника на дупнишкото село Бистрица. Скараджиите едва смогнаха на празника, изпекоха поне 2000 пържоли и кебапчета.

Кирил Амбарков с малките танцьори

Танцов ансамбъл „Рила” с художествен ръководител Кирил Амбарков представи на площада в селото грандиозен спектакъл, а танцьорите му обраха аплодисментите на съборяните. Родителите на хореографа Кирил Амббарков си пожелаха цял ансамбъл от внучета у дома си в село Бистрица, като гледаха и се радваха на малките танцьори.

Многобройната публика в село Бистрица се радва на танцьорите от ансамбъл „Рила”.
Бизнесменът, събирач на бистришки легенди, Иван Очев дойде със съпругата си на празника

Известният бистрички бизнесмен и събирач на легенди Иван Очев, който се качи с археолозите от БАН на тракийското светилище Фенерка, дойде със съпругата си на празника. Иван Очев сподели, че се готви за нова лятна експедиция на Фенерка заедно с фондация „Природните чудеса на България”и учени.

Бистричани се помолиха за здраве в местния храм
Майката Иванка и кръстницата Иванка на кмета Кирил Огненски бяха неразделни
Младежите си хапнаха кюфтета
Няма по-хубаво от бистришко девойче в народна носия, убедени са местните

ВИП гостити на празника бяха кметът на Дупница инж. Методи Чимев и зам.-кметът Крум Милев, заедно със зам. областната управителка Радослава Чеканска и депутата д-р Иван Ибришимов.

Двете приятелки и адашки – майката Иванка и кръстницата Иванка на бистришкия кмет Кирил Огненски, заключиха, че празникът е изключителен, а местните девойки в народни носии са за чудо и приказ.

Млади бистричанки с красиви народни носии
Бистришките баби се гордееха със своите внуци

С овчи курбан и водосвет в катедралния храм „Вознесение Господне” започна празникът на бистричани. Празничната програма откри кметът на село Бистрица Кирил Огненски заедно с екскмета Васил Бански.