Цацаров: Има негативи и в двата проекта за антикорупционен закон – да се потърсят позитивните решения

Сотир Цацаров, Корнелия Нинова и Крум Зарков

Главният прокурор препоръча да се разпише форма на контрол пред президента и внасяне на отчета за одобрение в Народното събрание

 

Има негативи и в двата законопроекта, трябва да се вземе най-доброто от тях. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров след среща с ръководството на БСП по повод техния законопроект за борба с корупцията на високо ниво вчера.

Цацаров каза, че от двата проекта – на Министерството на правосъдието и на БСП, трябва да отпаднат негативите и да се потърсят позитивните решения.

Основните критики на главния прокурор срещу проекта на левицата са, че агенцията „Антикорупция“, която се предвижда да се създаде, трябва да разследва по-тесен кръг от лица. Освен това той е против предложението агенцията да разполага с технически потенциал за използване на СРС-та. Цацаров обаче не е против да използва СРС при работата си. Също така той препоръча разследващите правомощия на агенцията да се синхронизират с разпоредбите в НПК.

Цацаров отбеляза още, че в проекта на БСП е записано, че контролът върху дейността на агенцията ще се упражнява в съответствие с конституцията и законите на България, което по думите му е „просто един лозунг“. Той препоръча да се разпише форма на контрол като например годишен отчет пред президента и внасяне на отчета за одобрение в Народното събрание.

Главният прокурор отказа да коментира отнетия достъп до класифицирана информация на зам.-председателя на Бюрото за контрол на СРС-та – Георги Гатев, и последвалите изказвания срещу прокуратурата, отправени от председателя на бюрото Бойко Рашков. Той обаче каза, че наблюдаващият прокурор по случая, преди да прати сигнал към ДАНС за нарушения,  извършени от Гатев, е отказал да образува наказателно производство срещу него, тъй като е счел, че престъпление по Наказателния кодекс няма.

„Главният прокурор направи много сериозен професионален анализ, който ни е полезен“.

Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова след срещата с главния прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание.

Нинова подчерта, че БСП търси професионален съвет по предложените текстове на закона. „Обръщаме се към всички органи, които се занимават с това, да ни помогнат да направим възможно най-добрия закон“, допълни тя.

Председателят на БСП обясни, че и според главния прокурор не е противоконституционно президентът да има участие в този орган, както и да има разследващи функции. „Но препоръката е да разпишем процедура за прозрачност при действията на президента по назначаване на председателя. В закона не сме предвидили как става номинирането, издигането, за да има прозрачност“, посочи председателят на БСП. Друга препоръка на Цацаров е да се засилят текстовете по контрола на този орган – кой ще го контролира – парламент, президент. „Защото му се дават силни функции, а контролът не е така засегнат“, уточни Нинова. Тя посочи, че и главният прокурор препоръчва професионално да се прецизира кръгът лица, които този закон предвижда да бъдат разследвани от агенциите. „Например висшия състав при военните. Те подлежат на друг ред и трябва да бъдат извадени от този кръг лица. Както и да прецизираме кръга престъпления, защото в НПК са изброени корупционните престъпления, а ние даваме друг, по-различен състав“, подчерта председателят на БСП.

„Да прецизираме текстовете по прехвърлянето на дирекцията от ДАНС – как точно ще се уреждат правомощията на хората, които от дирекцията влизат в агенцията“, каза още Корнелия Нинова.