Цветанов: 1500 лева средна заплата в края на мандата и 650 минимална

Цветан Цветанов

Имаме най-ниските нива на безработица и до края на 2017 г. икономическият растеж ще бъде над 3,6%, подчерта зам.-председателят на ГЕРБ

 

“Няма безгрешно правителство, но за първото полугодие на тази година растежът е 3,6%, имаме най-ниските нива на безработица и до края на 2017 г. икономическият растеж ще бъде над 3,6%. Това каза пред бТВ зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов във връзка с протестите пред Народното събрание. Той припомни, че правителството е започнало да изплаща по-високи пенсии. “Не е това, което очакват нашите родители, но това са възможностите на нашата държава”.

“Започнахме да увеличаваме доходите на българските учители, защото знаем, че инвестицията в образованието и възможността да вкараме всички деца, които са извън образователната система, ще даде повече добавена стойност към бъдещето на страната”, допълни Цветанов.

“Убеден съм, че към края на мандата средната работна заплата ще бъде 1500 лв., а минималната ще бъде 650 лв. Това са ясни параметри, които ние сме декларирали по време на предизборната си кампания, получили сме вота на доверие от българските избиратели и в момента реализираме тези политики, които са част от управленската програма.

Интересува ни всеки един, който говори каквото и да било, защото знаем, че някой път и в различното мнение може да допринесе, за да има успех в дадената политика”, допълни Цветанов и даде за пример обсъждането във вътрешната комисия във връзка с предстоящия законопроект за частна охранителна дейност.

“Има много различни мнения. На дебата ще присъстват народни представители, ще присъстват представители от охранителния бранш, от съответните асоциации, от ръководството на министерството, за да можем действително, преди още да сме гледали законопроекта на първо четене, да имаме ясни политически ангажименти, че ще направим всичко възможно да постигнем този консенсус, който да не създаде предпоставка за това, че държавата не мисли за охраната и за охранителната дейност в страната. Ние искаме охранителните фирми да бъдат част от това, което прави днес правителството да гарантира сигурността”.

Цветанов уточни, че не искат да изземат функции на охранителните фирми:

„Имаше някои упреци, които много внимателно съм ги проследил през всичките тези дни. Дори тези, които изразяваха тези негативни мнения, съм казал в администрацията на вътрешната комисия да бъдат поканени, защото ние трябва да чуем всички мнения, за да можем да вземем правилното решение и законодателството да бъде устойчиво”.