Управителката на Профилакториума в Перник д-р Й. Александрова иска нов кредит от 140 000 лв., призна: Здравното заведение не може да покрива разходите си, имаме 155 000 лв. несъбрани вземания

Кирил Леонов
  • В същото време се подписват граждански договори въпреки наличието на персонал и неизплатени възнаграждения, алармира общинският съветник Кирил Леонов

Управителят на болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник д-р Йорданка Александрова поиска вчера съгласието на местните законотворци за нов кредит от 140 000 лева, който да бъде изтеглен за нуждите на здравното заведение. Той ще трябва да бъде изплатен за срок от пет години при 5 процента годишна лихва, а като обезпечение пред единствената банкова институция, дала съгласие да отпусне заема – Централна кооперативна банка, ще послужи имот от 10 декара, собственост на болницата.

В същото време от годишния отчет, направен от управителя на общинското търговско дружество, стана ясно, че положението там далеч не е розово. Пациентите в Профилакториума намаляват, със 76 000 лв. са намалели услугите, извършвани от болницата през 2016 г. спрямо 2015 г. На 115 000 лв. възлизат несъбраните й вземания. Здравното заведение не може да покрива собствените си разходи. Управителят на здравното заведение д-р Йорданка Александрова потвърди негативната тенденция.

В същото време се подписват граждански договори въпреки наличието на персонал, към който не всички възнаграждения са изплатени, алармира общинският съветник Кирил Леонов.

Друг проблем, който бе повдигнат на вчерашното заседание на ОбС, е свързан с отоплението. И тази година пациентите и персоналът на стационара студуваха, заяви общинският съветник Милан Миланов, припомняйки, че общината тегли заем, за да купи нов котел за парното в Профилакториума, минипарламентът пък даде съгласието си и здравното заведение изтегли кредит, за да направи специална къщичка за котела до сградата на болницата, след като стана ясно, че той не може да бъде монтиран вътре. Така са похарчени сериозни парични суми, а котелът реално стои като паметник в двора на Профилакториума, заяви Миланов. Искам да знам идната зима ще има ли все пак отопление и ще бъде ли потърсена отговорност от фирмата, която трябваше да монтира котела, бе категоричен Миланов. Припомняме, че преди около година, на заседание на минипарламента кметът Вяра Церовска обясни, че става дума за фирма „Ринок” ООД, която е трябвало да извърши монтажа. Тя обаче повредила циркулационната помпа на системата и автоматизираното табло за управление, поради което съоръжението наистина днес стои като паметник в двора на болницата. Градоначалникът заяви тогава, че виновното дружество ще бъде дадено на прокурор.

Болницата за продължително лечение и рехабилитация в Перник е бивш профилакториум, строен от мината в подножието на планината Голо бърдо. Той е с разгъната застроена площ 10 000 кв. м и над 40 дка двор. Здравното заведение е отворило врати през 1959 г. като база на Института по физиотерапия, курортология и рехабилитация в столичния квартал “Овча купел”. Сега болницата е общинска. Тук се лекуват болни от инсулт, инфаркт, посттравматични състояния и др. Днес Профилакториумът стои буквално на ръба на фалита.