Юристи от Бундестага: Бомбардировките на Запада в Сирия са незаконни

epa05595601 Parliamentarians in the German Bundestag vote during a session in which the parliamentary oversight of the intelligence service is debated in the Federal Parliament, in Berlin, Germany 21 October 2016. EPA/WOLFGANG KUMM

Британските лейбъристи с експертно мнение: Ударите в Сирия незаконниЛейбъристката партия на Великобритания публикува експертно мнение, в което се заявява, че извършените в Сирия въздушни удари са незаконни, пише “Гардиън”. Противоположно на позицията на правителството, нито Хартата на ООН, нито обичайното международно право позволяват военни действия на базата на доктрината за хуманитарна интервенция.

Извършените от Запада въздушни удари в Сирия в средата на април нарушават международното право, потвърдиха юристи от германския парламент, информира АФП. “Използването на военна сила срещу държава, като наказание за нарушаване на международна конвенция от тази държава, е в нарушение на забраната за използване на сила в международното право“, отговориха експерти от Бундестага на въпрос, внесен от крайнолявата партия Левицата.

Експертите конкретно се позовават на Резолюция 2625 на Общото събрание на ООН от 1970 г., в която се подчертава, че “държавите са задължени да се въздържат в международните си отношения от военни, политически, икономически или други форми на принуда, насочени срещу политическата независимост или териториалната цялост на всяка държава“.

Съветът за сигурност на ООН също отхвърля военна отплата, определяйки я като “несъвместима със задачите и принципите на ООН“.

Германските юристи поясняват, че правните мотиви на САЩ, Франция и Великобритания “не са убедителни“.

Лондон обяви, че е “правилно и законно” да се извършат удари, за да се облекчи човешко страдание.

Но експертите подчертават, че остава под въпрос “дали военните атаки наистина са подходящи за предотвратяване на още страдание” в Сирия.

На 14 април САЩ, Франция и Великобритания нанесоха удари по обекти на сирийската правителствена армия, тъй като според тях Дамаск е използвал химически оръжия срещу цивилни хора.news.bg

Германия не участва в атаката.