Успех в Кюстендил! Робърт Ананиев получи единствената шестица в ПГИМ на матурите по български, вече е студент в УНСС

Робърт Ананиев

19-годишният Робърт Ананиев получи единствената пълна шестица на държавния зрелостен изпит по български език сред съучениците си от Професионалната гимназия по икономика и мениджмънт „Йордан Захариев“ в Кюстендил. Общо 112 абитуриенти положиха изпити преди бала си. Те завършиха със специалностите „Митническа и данъчна администрация”, „Икономика и мениджмънт”, „Бизнес администрация, банково дело, електронна търговия”. „ На Робърт Ананиев за малко не му достигна да получи и пълна шестица на втората матура, той се яви на история. Там резултатът му е отличен 5,67“, сподели директорката на училището Таня Динева.  Отличникът на випуска вече е студент в столичния УНСС много преди началото на кампанията. Причината е отличното му представяне на финала на Националното състезание по икономика “Най-добра бизнес идея, проведено в гр. Пловдив.

Таня Динева – директор на ПГИМ „Йордан Захариев

Робърт Ананиев бе класиран на първо място, а Симона Христова на трето. Двамата ученици участват за втора година на състезанието, като за 2016 г. заеха трето място. Освен с медалите, грамотите и материалните награди учениците бяха наградени и със сертификати, които им гарантират оценки шестици за кандидатстудентски изпити в УНСС – София, в направленията „Икономика и бизнес“ и „Предприемачество“. Зрелостниците са възпитаници на преподавателя Ивайло Карадачки.

„Все още не сме готови с обобщените резултати от матурите, в момента ги анализираме. Имаме и други практически изпити в момента, но като цяло колегите са категорични, че оценките от държавните зрелостни изпити тази година са значително по-високи от миналата“, коментира директорката на ПГИМ Таня Динева. Справката показва, че през миналата година само стотни не достигнали училището да има добър 4,00 от матурите по български език. Сега очакванията са, че учениците са надминали този резултат.

Матурите продължиха 4 часа и се проведоха при безпрецедентни мерки за сигурност. Учениците бяха пазени от 2-ма квестори в стая и се наложи да оставят при тях мобилните си телефони. Имаше и видеонаблюдение. Зрелостниците писаха есе по благодатната тема за Албена по разказа на Йовков.

Пълните данни от матурите в различните кюстендилски гимназии ще бъдат известни до дни.