Sunday, July 14, 2024
HomeНовиниБългария В науката потенциалът би могъл да бъде реализиран по-добре, смята председателят на...

 В науката потенциалът би могъл да бъде реализиран по-добре, смята председателят на бюджетната комисия

 

 

120 милиона повече за наука има в Бюджет 2018, каза в предаването „Неделя 150“ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова.

Пари там има, но не са на принципа вдигане на работните заплати, а на проектното финансиране. Това или не се разбира, или не вярват, че би могло да се случи и продължавата да искат просто общо увеличаване на заплатите.  Въпросът с проектното финансиране е дали в колективите ще бъдат включени младите учени, но тук става дума за организация на самата научна общност, уточни Стоянова.

Всяка година държавата събира все повече и повече пари. Първият фактор, който влияе, е процентът на самите данъци. После вече говорим за онези данъци, които не са платени, защото са укрити в сивата икономика. Има страни със значително по-високи данъчни и осигурителни вноски. Ние трябва да решим искаме ли такива данъци. Но това не е нашият дебат. Ние сме дошли с програма и в нея е казано, че данъците са такива, каквито са. Не можем да вземем от хората повече пари, за да ги дадем на онези, които крадат или управляват лошо, смята Стоянова

Заплатите в много сфери са ниски и ще останат такива, докато не постигнем по-висок растеж. В науката потенциалът  би могъл да бъде реализиран по-добре, смята Стоянова.

По-добрите условия за бизнес ще означават по-висок растеж. Условията за бизнес трябва да бъдат подобрени, подчерта. Макропоказатели като финансова стабилност, предвидимост в икономически и политически план. Има компоненти, които са на много ниско ниво. Нивото на правораздаване влияе сериозно. Чуждите инвеститори нямат гаранции, че ще получат бързо и справедливо правораздаване.

Решението на министъра на здравеопазването беше лично. Той не е член на ГЕРБ. При Делян Добрев познаваме човека, освен това не ставаше дума за облагодетелстване.

Ясно и категорично казваме позицията си при всеки отделен случай. БСП не реагират, когато става дума за техни членове, отбеляза Стоянова.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular