Вадят вода от шахта на асансьор в НДК, производителят от Дупница Явор Златанов: Може да сме пропуснали някоя запетайка

Явор златанов

Оцелялата след инцидент в Майчин дом Емануела Фролошка: Боже, опази ни!!!

 

„Наскоро вадиха вода от шахтата на един от асансьорите в НДК”, тази бомба изскочи от устата на собственикът на дупнишкия завод за асансьори „Изамет” Явор Златанов, който добави: „По време на строителството той се ползваше като товарно муле. Затова по ремъците бяха падали камъчета”.

Петър Чупетловски /кадър от “Господари на ефира”/

Изявлението му изкара акъла на половин България, председателката на фондацията „Асансьорна безопасност” Емануела Фролошка обяви: „Боже, опази ни от самите НАС! За вода в асансьорната шахта асансьор се спира от експлоатация – чл.10, т. 12 от НБЕТНА (Наредба за безопасна техническа експлоатация на асансьори).

Валентин Чиликов
ЕМАНУЕЛА ФРОЛОШКА

Това, горното, е по действащата нормативна уредба в страната!” Преди години Фролошка едва излезе жива след инцидент с асансьор. През 2010 година тя е била в пропадналия асансьор в Майчин дом заедно с още 4 жени. Тя претърпя 6 операции и едва остана жива.

Илия Златанов

Оказа се, че проблемните асансьори в НДК са най-голямата тайна в държавата. Едва след като вестник „Вяра” ги разсекрети, председателят на агенцията по метрологичен и технически надзор Петър Горновски първо обяви, че няма никакъв проблем с асансьорите, но след като беше разобличен публично, реши да уведоми Министерството на икономиката и министъра по европредседателството Лиляна Павлова, че има такъв.

Петър Горновски

Той уведомява, че е извършена проверка на шестте асансьора, която е открила, че има несъответствие с приложимите наредби. После на 5 януари изпраща ново писмо и обявява, че асансьорите вече са годни за употреба. На 12 януари е направена смяна на носещ ремък на един от асансьорите, поради което директорът на НДК Ангел Митов изпраща искане да бъде направена проверка от инспектори и асансьорът да бъде въведен в действие. Мистерия е как и кога е направена смяната, тъй като по това време в сградата вече са били евроделегатите.

„След монтиране на асансьорите мина комисия от Техническия университет в София (ТУ). Проверката им показа, че съоръженията са годни за експлоатация”, каза производителят Явор Златанов.

Той обяви, че за всеки от асансьорите е издаден съответният сертификат. „Самата документация трябваше да бъде изработена по новите изисквания, които влязоха в сила от септември. Може да сме пропуснали някоя точка или запетайка. Случва се”, категоричен беше той. Относно огромния списък със забележки Златанов заяви, че те са несериозни.

„Проблемният асансьор беше построен пръв по старата директива. Ние по собствено желание помолихме ТУ да направи повторно изпитание на същия асансьор. И на 10 януари е издаден сертификатът (т.е. след намесата на вестник „Вяра”)”, каза Петър Чупетловски – инспектор краен контрол към фирмите.

Той твърди, че всички документи вече са изрядни.

Явор Златанов уточни, че проблемният асансьор е бил пуснат на 6 ноември 2017 година и вече е ползван от евродепутатите.

„В четвъртък миналата седмица имаше тотална проверка, включително с инспектори от Пловдив. Само на един от асансьорите бяха открита надраскани ремъци. Той не е работил от 18,30 часа до 3 сутринта в петък.

В деня на откриването на европредседателството са се изсипали една камара инспектори”, посочи още Чупетловски.

Явор Златанов обаче е категоричен, че с никого нищо лошо няма да се случи в асансьорите в НДК.

„Асансьорите в НДК са напълно изправни”, по думите на председателя на ДАМТН – Петър Горновски, казани на 11.01.2018г. пред цяла България, се оказа невярно. От агенцията излизат писма до министерства с невярно съдържание, за да прикрият грешките и избягат от отговорност. Такива хора ли трябва да са на отговорни постове, животът на хората е по-маловажен от написаните лъжи ли? Извършват се множество действия, поправки и ремонти след журналистическите разкрития, но и производителят иска да убеди хората, че асансьорите са изправни. Имало грешни запетаи и точки в документацията заради новия стандарт, но стандартът не е за правопис, а за изисквания за безопасност към асансьорите. Сами казват, че новият стандарт е в сила от 01 септември, асансьорът е приет на 06 ноември, но е изработен  и приет по стария стандарт, защо? Защо е оставен да работи асансьор с вода в шахтата? Как се сменяват скъпи ремъци по „съвет“ на инспектора? Това не са ли ремъците, за които няма сертификат и не могат да са на асансьора? Колко знаещи и можещи са инспекторите в София? Защо се харчат държавни пари, за да се изпращат инспектори от Пловдив и служат за оправдания? По-знаещи и можещи ли са инспекторите от Пловдив или защото са приближени на Чиликов, ще напишат, каквото им се каже? Няма ли да се потърси отговорност на виновните? Докога ще се омаловажават проблемите при асансьорите в НДК и колко още противоречия, изречени от председателя на ДАМТН, от производителите трябва да се чуват и как да ползваме асансьорите, без да се притесняваме, като ни омотават непрекъснато с противоречаща информация? Каква е истината? В една нормална европейска държава досега щяха да се сменили ръководството на агенцията, която контролира изправността на съоръженията и всички незнаещи инспектори, защото живота на хората е в опасност с такива хора на такива позиции”, пишат на редакционните имейли наши читатели, които чакат отговори от отговорните институции.

„Шестте новопостроени асансьора в сградата на НДК са в състояние да изтрепят хората, които се качат в тях. Съоръженията са изградени в разрез с изискванията.” Това алармира преди седмица пред вестник „Вяра” главният секретар на Сдружението на производителите и вносителите, инсталиращи асансьори, Илия Златанов. Бизнесменът е собственик на дупнишкия завод за асансьори „Изамет“. Любопитна подробност е фактът, че асансьорите са произведени в завода на сина му Явор Златанов.

„Проблемът е най-вече в Агенцията по метрологичен и технически надзор. Воювам от години с ръководството. Както с предшествениците, така и със сегашния председател Петър Горновски и секретаря му Валентин Чиликов. Още през месец септември изразих тревогата си пред Горновски и Чиликов, че асансьорите в НДК, които се монтират в момента, не отговарят на ЕN81-20/50. Не получих задоволителен отговор. Беше ми казано, че са с редовни документи и извършен краен контрол. Считам, че това не е истина. Тези асансьори не отговарят на 15 изисквания по ЕN81-20/50 и на две условия на посочените стандарти – ЕN81-1 и наредбата за съответствие на съществуващите изисквания, а именно, първо, липсата на сертификат за електромагнитна съвместимост на ел. управлението и липса на сертификат на носещи ремъци, производство на „Мегадийн“. В случая има 3 нарушения, за които ще потърсим отговорност. Кой е извършил краен контрол? Кой е издал декларация ЕО? Кой ги е регистрирал с тези неизправности? Считам шестте монтирани съоръжения за опасни както за здравето, така и за живота на ползвателите им“, каза Златанов.