ВАС решава съдбата на ВЕЦ „Роса“ до Мала църква, инж. Луков: Ще водя дела, докато го съборя, 3 млн. в София пият канцерогенна вода

Инж. Любчо Луков

 

ВЕЦ-ът няма учредено право на строеж върху земя – публична държавна собственост, според писмо на МС, казва самоковецът

Собственикът Димитър Лобутов: Централата отговаря на всички нормативни изисквания

Съдбата на сагата около водноелектрическата централа „Роса“ до самоковското село Мала църква ще бъде решена от ВАС. Върховният административен съд преди дни даде ход на делото по жалбата на самоковеца инж. Любчо Луков. Той твърди, че съоръжението, което се намира на брега на река Леви Искър, е опасно за питейната вода на софиянци. Проверки на община Самоков, Районната дирекция „Национален строителен контрол”, Басейнова дирекция, Районната инспекция по околна среда, Агенцията по кадастър и Горското стопанство обаче констатират, че централата е изградена по всички законови норми. Преди дни на първо заседание на Върховния административен съд жалбоподателят инж. Любчо Луков поиска делото да бъде отложено, но молбата му не бе удовлетворена. Почти петилетка той води дела заради решение на РИОСВ – София от 2008 г., с което е разрешено изграждането на водноелектрическата централа „Роса“ на брега на Леви Искър. Инж. Любчо Луков от сдружение „И софиянци са хора“ заяви: „Тази вода е, канцерогенна и се консумира от 3 милиона души. 2 милиона е постоянното население на София и 1 милион приходящи. Консумира се и от хората в 100 посолства. Това са над 30-40 хиляди чужденци и представлява проблем в трансграничен контекст“. Причина за това по думите на Луков е гниенето на органична маса в баражното езеро на ВЕЦ-а, който се намира между две водохващания за питейна вода, и затова се е обърнал към съда.

Настоящият собственик на централата Димитър Лобутов твърди, че централата отговаря на всички нормативни изисквания и че са спазени всички параметри за рибния проход и количеството пропускана вода. По течението на река Леви Искър има две водохващания на „Софийска вода“, от които се осигурява част от питейната вода за София. От дружеството – концесионер на водопреносната мрежа на София – „Софийска вода“, твърдят, че и двете водохващания са в експлоатация и заявяват, че опасност от замърсяване няма, защото съоръжението е извън първата и най-важна санитарно-охранителната зона, около питейното водовземане. Освен това водите се пречистват механично от пречиствателна станция „Мала църква“, след това се извършва и микробиологично обеззаразяване. А около 50 процента от питейните води на София преминават през няколко ВЕЦ-а, идвайки от двата язовира – „Искър“ и „Бели Искър”.

От РИОСВ-София, на този етап не пожелаха да коментират, тъй като предстояло съдебно решение, но съобщиха,  че решението им е потвърдено на първа инстанция. То има 48 условия и 33 мерки, които собственикът на ВЕЦ-а е длъжен да изпълнява, с цел предотваряване на замърсяване на околната среда.

Инж. Любчо Луков коментира: „Аз много дела съм водил срещу тоя ВЕЦ и ще водя, докато го съборя. Специално за качеството на водата там. На въпрос дали е правил независимо изследване, какви точно отровни вещества се съдържат, инж. Луков призна: „Не съм правил. Но съм се интересувал и съм го чел в интернет. Това го пише във всяка книга, където става въпрос за ВЕЦ“.

В писмо до „Вяра“ инж. Любчо Луков разясни детайлно:

„Процесният ВЕЦ има много разрешителни, но при издаването им са нарушени всички нормативни документи – в т.ч. Конституцията, ЗООС/З-на за опазване на околната среда, ЗВ/З-на за водите/, ЗБР/-З-на за биологичното разнообразие, Орхузката конвенция, Директива 92/43/ЕЕС, Директива 79/409/ЕЕС, Наредбата за питейните водоизточници-№3/2000г. изд. от МЗ, МРРБ и МОСВ, ПУРБ-Дунавски район и т.н. В жалбите си по делото и до различни институции съм посочил конкретните нарушени правни норми. Именно в нормативните документи -наши и европейски – са намерили място резултатите не от десетки хиляди, а вероятно от милиони изследвания, извършени у нас и в цивилизования свят на водите след ВЕЦ-овете и именно тези изследвания са залегнали в нормативните документи, на които се основават моите жалби против този канцерогенен и болестотворен ВЕЦ. Двата милиона граждани на София и ежедневно приходящите един милион не живеем в каменната ера и нито имаме възможност, нито сме длъжни всеки поотделно да изследва питейната вода, която консумираме. Освен това национален репортер не показа най-важните документи, които й предоставих – в т.ч. скицата от лицензирана геодезическа фирма, от която се вижда, че ВЕЦ-ът е разположен вътре в 500-метровото отстояние над питейното водовземане за гр. София от кота 1214 м, а първоинстанционният съдия пише в решението си, че ВЕЦ-ът “е под това водохващане”, което е неистина. Изрязано е и писмото от Министерския съвет, от което е видно, че за този ВЕЦ НЕ Е учредено право на строеж върху земя – публична държавна собственост, на каквато е разположен той. В тв предаване не бяха показани и писмата от няколко столични района, от които е видно, че нито тяхната администрация, нито тяхното население са уведомени за това инвестиционно предложение и респективно в тях не е извършено задължителното обществено обсъждане. Според мен умишлено са укри почти всички доказателства относно недопустимостта на ВЕЦ-а. Защо, всеки може да се досети. Освен това се оказа, че въпреки почти едночасовия си престой в съдебната зала по време на цялото заседание по делото, когато излязох от съдебната зала, тя ме попита: “Защо загубихте делото, г-н Луков?” Което означава, че тя не е разбрала нито кой е съдията, нито какво е станало вътре, нито каква е следващата част от процедурата. Не могат да разберат зловещия начин, по който у нас при всички правителства се одобряват и строят канцерогенните и болестотворни ВЕЦ-ове на партийни активисти и олигарси. За този ВЕЦ и още няколко има данни, че е собственост на виден политик – уж “енергетик” на своята партия. По данни от медиите над 150 депутати от последните парламенти са собственици точно на такива незаконни, престъпни и смъртоносни ВЕЦ-ове”, съобщи в писмото до „Вяра“ инж. Луков.

След като засегнатите страни представиха доводите си пред ВАС, решението от последна инстанция ще стане ясно в едномесечен срок.

„Тези тарикати начело с ръководството на МОСВ подведоха даже министър-председателя, когато в края на 2016г. го накараха да подпише новите Планове на 4-те басейнови дирекции /ПУРБ/ -за следващия 5-годишен период. Според чл.160 от ЗВ те се одобряват от Мин. съвет. Но никой ли не се досети, че с този подпис той фактически подписа денонсиране на членството на РБългария в ЕС, защото с новите 4 ПУРБ-а европейската екологична мрежа Натура 2000-фактически и правно беше отменена?! Защо? Защото според двете конвенции, одобрени от РБългария с подписването на присъединителния договор – 92/43/ЕЕСс и 79/409/ЕЕС, Натура 2000 представлява, обърнете внимание – мрежа от свързани помежду си райони (територии), т.е. те са свързани помежду си ПОСРЕДСТВОМ РЕКИТЕ, които също са част от защитените зони. Поради своя линеен и непрекъснат строеж реките и техните брегове служат за връзка между биологичните видове от защитените зони и осигуряват техния генетичен обмен, дисперсия и миграции. Одобрявайки новите 4 ПУРБ-а в края на 2016г. Министерският съвет денонсира членството на РБългария в ЕС, като премахна от защитените зони реките, които ги свързват. Да, но МС не е компетентен за това. Ние сме парламентарна република и такова решение може да вземе само Народното събрание. А то нито има такова намерение, нито народът ще му позволи. Следователно новите 4 ПУРБА-а са нищожни и не носят правни последствия. Т.е. в сила остават и са старите ПУРБ и Министерският съвет, надявам се, сам ще коригира своята грешка и няма да се наложи някой стар беззъб сиромах като мене да отменя недомислието по съдебен път.

Протокола може да види всеки след няколко дни в сайта на ВАС – делото е №10082/2016г. на 5-о отделение при ВАС. Поисках това отлагане, за да се даде последна възможност на ответника РИОСВ-София да представи протокола от Експертния екологичен съвет към РИОСВ-София за процесния МВЕЦ, както и заповедта за неговото назначаване. През трите години на съдебния спор съдът многократно задължи РИОСВ-София да представи цялата документация по процесното решение №11-7/2008г., РИОСВ многократно заяви писмено и устно по делото, че е представена цялата документация, в т.ч. и в последния отговор на нейния представител адв. Митева на моята касационна жалба, но двата документа все ги няма и няма. Т.е. процесното решение не е издадено законосъобразно, процедурата е нарушена, оспореното решение е незаконосъобразно и нищожно и даже само на това основание – липсата на тези два документа -следва да бъде отменено. В допълнение: От снимката на старото корито (легло) на р.Леви Искър в района на ВЕЦ-а всеки може да разбере от цвета на камъните в реката, че водата е пусната там ама съвсем скоро, защото те са бяло-сиви. А когато водата тече постоянно, цветът им е жълтеникав, даже кафяв, просто за опитно око е ясно, че водата е пусната току-що. Това се потвърждава и от тънката струйка вода, сцеждаща се от изходната тръба под турбината. Което според мен означава, че някой предварително се е обадил на настоящия собственик на централата, той е наредил да пуснат цялата вода в коритото на реката, защото там трябва да текат минимум 220 литра за 1 секунда, а текат нула литра, с изключение на времето, когато има проверка. Басейнова дирекция-Плевен твърди, че е правила 6 проверки“, съобщи в писмото до „Вяра“ инж. Луков.