Vivat academia, Vivant professores! Да живее Академията, да живеят преподавателите!

Първият бал e преди 117 години

 

Утре българските студенти празнуват, но малцина от тях знаят защо техният ден е точно 8 декември.

През 1897 г. министърът на просвещението проф. Иван Шишманов поставя въпроса Софийският университет – първото висше училище в България, да има “по-особен, свой празник”. На заседанието си от 2 ноември 1902 г. Академичният съвет определя деня на просветителя св. Климент Охридски – 25 ноември (8 декември – нов стил), за свой празник.

За първи път студентите го отбелязват през 1903 г. в салона на читалище “Славянска беседа” в София. Денят обаче е тъжен – България е в траур след жестокото потушаване на Илинденското въстание. Първият студентски празник минава тихо и повече от скромно – без музика, алкохол и каквито и да е забавления.

Празненствата на 8 декември стават мит по време на комунистическия режим. След 1944 г. се налага датата 17 ноември, когато е Международният ден на студентската солидарност. Новият празник обаче така и не набира популярност и през 1962 г. знаковият 8 декември отново се възцарява като Ден на българските студенти.

В “БИАД” и “Алианс Франсе” купонясват с цар Борис Трети

Българските студенти се славят със своята разюзданост в безгрижните времена преди 1944 г.

По време на осмодекемврийската вечер студентите пеят, танцуват, буйно се веселят в заведения и частни квартири. През 30-те и началото на 40-те години бъдещите висшисти устройват веселби в столичните локали „БИАД“,, „Менза-академика“, „Алианс Франсе“ и пр. Често техни гости са преподаватели като например любимия им проф. Александър Балабанов. В разгара на тържеството развеселените студенти подхвърлят до тавана преподавателите си, пеейки студентския химн Gaudeamus. Неведнъж това се случва и с цар Борис III, който задължително поздравява строените пред Народния театър студенти на официалната церемония по повод патронния празник, а вечерта гостува на техните забави.

Не са рядко явление буйствата и пиянските изстъпления на загубили мярката студенти, затова полицията бодърства през цялата нощ.

По света: Дуели и улични танци вбесяват властите

Студентските забавления по цял свят не са от вчера.

Още през 1276 г. папата отлъчва от църквата студентите от Парижкия университет, които „празнуват с оргии, улични танци и безсрамно играят на зарове и други хазартни игри“. Франция отчаяно се опитва да се справи с буйната си младеж.

Твърде свободни се оказват студентските нрави и в Германия, където най-модерното забавление бил дуелът. „Стига се дотам, че Ректорът и Сенатът строго постановяват: „Студентите не трябва да отделят повече време за пирове, дуели и свирене на китара, отколкото за физиката, логиката и другите научни предмети. Не им подобава всъщност да устройват танци по улиците”…

Серенади в Португалия, бал с маски в Щатите

Студентите в чужбина също празнуват всяка година, макар че 8 декември не е техният специален ден. Ето кои са част от най-популярните традиции.

Гърция

За гръцките студенти 17 ноември е най-важната дата. На този ден през 1973 г. танкове са изпратени да потушат студентския протест в Техническия университет в Атина.

Демонстрацията е смазана, но няколко месеца по-късно пада и военният режим в страната. До ден днешен гръцките студенти  отдават почит към загиналите. Във всички студентски градове има масови шествия и демонстрации на студенти и ученици.

Русия и Украйна

В тези две държави бъдещите висшисти празнуват на 25 януари, когато се чества и прочутият Татянин ден. Той е посветен на дъщерята на знатен управник на Рим, която тайно приела християнството. Татяна била екзекутирана на 25 януари 226 г., отказвайки да се върне към езическата вяра.

На тази дата през 1755 г. императрица Елисавета Петровна е подписала указ за основаването на Московския университет. Оттогава св. Татяна се смята за покровителка на учещите във висши учебни заведения

САЩ

В Америка студентският празник се празнува на различни дати в различните щати и университети.

Сред най-забавните е празникът на Харвардския университет, който се пада през февруари. Тогава студентите организират театрални празненства, по-известни с името Hasty Pudding.

Така се казва ястието, което традиционно се носело на събранията на студентския клуб от 1795 г. Празникът минава като карнавал с маскен бал. В него участват само представители на силния пол, които изпълняват и мъжки, и женски роли.

Португалия

В градовете Коимбра и Порто студентите празнуват през месец май, а тържествата са известни като Кейма.

По площадите започват да се изпълняват серенади точно когато удари полунощ. Свирят различни музиканти, а парадното шествие е кулминацията на празника. Всеки може да се включи, като се забавлява и вдига наздравици рамо до рамо с бъдещите висшисти.

 ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград посреща празника дистанционно

 12 хиляди студенти от 8 факултета и 1 интегриран колеж се обучават в онлайн среда

12 хиляди студенти от 8 факултета и 1 интегриран колеж се обучават в ЮЗУ „Неофит Рилски” в Благоевград. Югозападният университет „Неофит Рилски” е един от най-големите държавни  университети в страната. Акредитиран е институционално за срок от шест години на 26 юли 2012 г. с оценка 9.26 (НАОА към

инистерския съвет на Република България). В 1975 година е основан като филиал на Софийския университет „Климент Охридски“. В 1983 година е преобразуван в самостоятелен висш педагогически институт с указ на Министерския съвет. В 1995 година е обявен за университет с решение на Народното събрание. Първият ректор на университета след падането на комунистическия режим в България е Траян Лялев.

Университетът разполага с 8 учебни корпуса, 18 аудитории и лекционни зали с брой на местата над 100, а 20 с брой на местата до 50, 84 семинарни зали, 72 лаборатории и компютърни зали. За целите на обучението са разработени театрална, музикални и танцувални зали, галерия, видеозали и други, в които се осъществява обучението на студентите от специалностите по изкуствата. Студентите могат да използват Централна библиотека с 4 читални, 4 факултетски библиотеки. Университетът има свое издателство и печатна база.

 

 20% от възпитаниците на Американския университет в Благоевград  печелят повече от 100 000 долара на година

  В АУБ обучават около 1000 студенти от над 40 държави, идващи от 5 континента

 

Американският университет в България, съкратено АУБ (англ. American University in Bulgaria) е частен университет, разположен също в Благоевград. Университетът следва традиционния американски модел на образование liberal arts, предоставящ възможност на студентите да комбинират знания от различни дисциплини, което гарантира по-добра професионална реализация в бъдеще. АУБГ редовно осъвременява програмите си, за да посрещне променящите се изисквания на бизнес средата в днешния глобален свят. Обучението се провежда на английски език, а международните преподаватели  в университета са изтъкнати учени в своята област, с богат преподавателски опит в студентска общност от различни националности, култури и етноси. Основан е през 1991 и в него се обучават около 1000 студенти от над 40 държави, идващи от 5 континента. Около 50% от студентите са чуждестранни.

Възпитаниците на университета заемат лидерски позиции във водещи международни компании, в правителства и държавни администрации и в значими неправителствени организации по света. Те за пореден път са сред най-добре реализиралите се в България, според рейтинговата система на Министерството на образованието. 5-те академични направления на АУБ, оценени от системата – икономика, бизнес администрация, политически науки и журналистика и масови комуникации, са №1 в страната, а специалност „Компютърни науки“ заема второ място. В допълнение в четири от направленията завършилите АУБ получават най-високи доходи.

АУБ е основан със съдействието на правителството на Република България и правителството на САЩ с цел да образова граждани, способни да посрещнат предизвикателствата на прехода в Югоизточна Европа и да изградят общества, формирани върху принципите на демокрация, частната стопанска инициатива, гражданската отговорност и толерантност към различните култури. Когато отваря врати на 30 септември 1991, АУБ посреща първия си випуск от 208 студенти, по-голямата част от които са българи. Днес студентите на АУБ са космополитна общност от 1000 млади хора, идващи от над 40 държави. Близо половината от студентите на АУБГ са чуждестранни.

Американският университет в България е акредитиран както в България, така и в САЩ. Университетът издава Европейско дипломно приложение (Europass), което автоматично прави дипломата от АУБГ призната в цяла Европа.

АУБГ заема водещи позиции в рейтинги по успех на възпитаниците с 99,8% от завършилите студенти, които започват работа или продължават обучението си в магистърски или докторски програми след дипломирането. Данните още сочат, че 65% от студентите на Американския университет в България получават повече от две предложения за работа или потвърждение за прием за продължаващо обучение, измежду които да избират. 20% от възпитаниците на АУБГ печелят повече от 100 000 долара на година, а повече от 20% от по-ранните випуски, завършили между 1995 г. и 2000 г. и работещи в САЩ, получават повече от 250 000 долара на година. Възпитаниците на АУБГ за пореден път са и сред най-добре реализиралите се в България, според рейтинговата система на Министерството на образованието.

 

500 евро такса за бакалавър в Пернишкия университет

 

Европейският политехнически университет в Перник посреща 8 декември без много шум. 50 студенти се обучават в три бакалавърски и девет магистърски програми. Обучението и изцяло онлайн заради Ковид кризата.

ЕПУ е частно висше училище, учредено през 2010 г. Собственост понястоящем е на италианската образователна група Pegaso International, притежаваща още 3 висши училища в Италия и Малта.

Учебното заведение предлага редовно обучение на български и английски език по акредитираните бакалавърски програми: Строително инженерство, Приложна информатика и Зелена енергетика, както и по магистърските: Сеизмично инженерство, Обновяване на сгради и съоръжения, Биогорива, Водородни технологии, Слънчева енергетика, Вятърна енергетика, Информационна сигурност, Управление на сигурността на личните данни, Управление на ИТ.

Семестриалната такса за ОКС „бакалавър“ за европейски граждани е в размер на 500 евро, а за граждани на страни извън Европейския съюз – 750 евро, а за ОКС „магистър“ е съответно: 750 евро за европейски граждани и 1000 евро за граждани на трети страни.

За студенти от областта с административен център гр. Перник са предвидени преференциални условия.

Гаф с името бележи историята на ЕПУ

Историята на университета в Перник започна със скандал. Първоначално той трябваше да се казва Пернишки университет по телекомуникации, компютри и архитектура, т.е. П.У.Т.К.А. В крайна сметка основателите му се спряха на Европейски политехнически университет-Перник, но и това не помогна.

Заради негативното отношение и постоянните подигравки с името дълго време се обмисляше висшето учебно заведение да бъде преместено в друг град.

Химн на студентите

Превод от латински:

Нека бъдем весели, докато младеем;
След щастливата ни младост,
След досадната ни старост
В гроба ще изтлеем!
Кратък е животът ни, краят ни пристига,
Че смъртта се приближава,
И наред ни покосява,
Всекиго застига.
И къде са тези, що преди нас са били?
В рая с песен да отлита,
В ада страшен да се скита,
Който ще да види.
Нека вечно да живей, който преподава,
От мъжете, всеки да е,
Нека преуспяват!
Да живеят девите, мили и красиви,
Да живеят и жените,
Дето нежно ни обичат,
Кротки, работливи!
Да живей държавата, и който управлява,
Да живее и градът,
В мецената милостта,
Която ни дарява!
Отминава мъката, мерзостта умира,
И загива сатаната.
Също, който против нас е,
Или се присмива!
С Академията днес кой се запознава?
Отдалече идват тука,
Смело всяка несполука
Дружно побеждават;
Общността ни да живей, учените също!
Правдата се извисява,
Братството ни силно става,
Страната ни – могъща.
Алма Матер да цъфти, да ни обучава;
Хора близки, наши братя,
Скитащи се из страната,
тя обединява;

Фаталният 8 декември ни отне Джон Ленън

Навършват се 40 години от убийството на великия музикант

“Когато отидох в училище, ме попитаха: Ти какъв искаш да станеш, когато пораснеш? И аз написах: Щастлив. Те ми казаха, че не разбирам задачата, а аз им казах, че не разбират живота.” Тези думи на Джон Ленън завинаги ще останат в историята.

Утре се навършват 40 години от убийството на великия музикант и основател на легендарните „Бийтълс“.

8 декември 1980 г. е фатална дата за Джон Ленън. Прострелян е с четири куршума от търсещия слава Марк Чапмън на излизане от звукозаписно студио. Ленън губи живота си на 40-годишна възраст само две седмици след издаването на албума Double Fantasy. Спрян е от убиеца си за автограф именно върху този албум. След покушението Чапмън спокойно оставя полицията да го отведе. Обяснява в съда, че целта му е била да стане известен, като погуби популярна личност. Въпреки че е признат за психично болен, е осъден на доживотен затвор. Пред съда твърди, че искал просто да стане известен, затова си съставил списък с именити личности, които да убие, за да се прослави.

Смъртта на Джон Ленън оставя огромен отпечатък върху огромна част от хората по цял свят. След него останаха незабравимите му изпълнения с “Бийтълс”, както и соловата му музика. Откроява се като изпълнител с активно отношение към социалните проблеми, борбата за мир и възражение към всякакви прояви на насилие.