Кметът Вл. Джамбазов след зарята и концерта за празника на Долна баня: Градът ни е най-хубавото място на света, да предаваме на млади хора пламъка на родолюбието

 

 

Тържественият концерт за отминалите празници в Долна баня започна с химна “Върви, народе възродени”, а сред официалните гости бяха председателката на Общинския съвет Лиляна Драганова, общински съветници, дейци на просветата и културата, много родители и граждани. На сцената последователно се редуваха песни, слово, танци и драматизации, изпълнени от възпитаниците от Детска градина “Юрий Гагарин”, учениците и учителите от Средно училище “Неофит Рилски”, както и от самодейците от Народно читалище “Рила-1898”, които бяха бурно аплодирани от многобройната публика.

С тържествена света литургия и водосвет за здраве започна празникът на Долна баня и традиционният събор в подножието на Рила планина в манастирската църква “Свето Възнесение Господне” в най-новото село в страната “Свети Спас”, отслужени от енорийския свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров.

Официалната част на събора започна с химна, а сред официалните гости бяха Ивайло Иванов – заместник-министър на труда и социалната политика, Цветан Васев – изпълнителен директор на Агенцията за социално подпомагане, както и заместник областните управители на Софийска област Галя Георгиева и Николай Николов. Празнично слово и поздравление към своите съграждани и гостите на Долна баня отправи кметът на общината Владимир Джамбазов, който отново припомни за историческите събития във времето, които са станали в историческия манастир “Свети Спас” по време на помохамеданчването на населението в този край през бунтовните 1372 и 1666 година. “Нашето морално задължение е да помним и да предаваме на млади хора пламъка на родолюбието и българщината. Да се радваме, че сме заедно и отново празнуваме в нашата Долна баня и най-хубавото място, което е оцеляло независимо от превратностите на времето и днес ни радва с уникална природа и даденост”, сподели още долнобанският градоначалник.

В празничния концерт взеха участие възпитаници от Детска градина “Юрий Гагарин”, певицата Деси Николова и оркестър “Пловдив”, които въпреки капризите на времето вдигнаха хората на народно веселие и хора.

По традиция и тази година празнична трапеза с много гости от близо и далеч събра фамилията Цветанка и Димитър Зафирови под старата круша на спасовденски агнешки печен курбан.

Празникът на Долна баня завърши с красива цветна заря под рилското небе.