(ВИДЕО) Властите в САЩ призоваха близо 7 милиона да се евакуират заради урагана Ирма

 

Над 190 000 жилища във Флорида са без електричество, в един окръг и шест града е въведен полицейски час

 

Ирма достигна брега на архипелага Флорида Кийс, съобщиха местните власти. Ураганът вече е 4-та категория с ветрове до 130 мили в час и опасност от сериозни бури.

“Това е изключително опасна и животозастрашаваща ситуация!” съобщиха от Националната метеорологична служба в Кий Уест. От там призоваха онези, които досега не са обърнали внимание на предупрежденията, да се евакуират, за да защитят живота си. Ураганът се движи с 8 мили в час в посока северозапад, към градовете на Западния бряг на Флорида в Нейпълс, Форт Майърс и гъсто населените полуострови на залива Тампа. В Кий Уест полицията е отворила “приют от последна инстанция” за тези, които са пренебрегнали заповедите за евакуация.

Преди това властите в американския щат Флорида призоваха още 700 хиляди души да се евакуират преди идването на урагана Ирма. Така общият брой на призованите да сторят това доближи 7 милиона души, предаде „Асошиейтед прес”.

По-рано властите обявиха, че са издали нареждания както за задължителна, така и за доброволна евакуация, отнасящи се до 6,3 млн. души. Броят обаче нарасна, тъй като прогнозираната траектория на Ирма се смени в западна посока.

Размерите и посоката на бурята накараха властите да наредят евакуации и по двете крайбрежия на Флорида, включително в някои от най-големите населени места в щата.

Над 50 000 души потърсиха убежище в училища, общински сгради и църкви. Федералните власти на САЩ също са разкрили убежища – който няма къде да отиде, отива натам, а други са по хотели или при роднини. Координаторът на убежищата на Червения кръст Стив Байър заяви, че повечето хора в настанителните центрове са благодарни и доволни.

Над 190 000 жилища във Флорида са без електричество в резултат на урагана Ирма, заяви на страницата си в интернет щатският електроенергиен оператор ФПЛ, цитиран от ДПА.

В един окръг и шест града във Флорида е въведен полицейски час, съобщи телевизия Си Ен Ен, цитирана от ТАСС.

В източната част на щата Джорджия бяха призовани да се евакуират 540 000 души. В Южна Каролина беше издадена заповед за задължителна евакуация за осем острова.

Американската Агенция за опазване на околната среда предприе действия за гарантиране безопасността на едни от най-опасните обекти в САЩ за складиране на отровни отпадъци, разположени на територията на Флорида, предаде „Асошиейтед прес”.

Кубинската столица Хавана беше залята от високи приливни вълни, предизвикани от урагана Ирма, предаде ТАСС.

Кубинската телевизия разпространи кадри, на които се вижда как 8-километровата крайбрежна улица “Малекон” и прилежащите улици са затворени за движение и напълно празни.

Епицентърът на бурята не доближи Хавана на повече от 200 км, но в двумилионния град имаше силен вятър и се изсипа голямо количество дъжд. Много крайбрежни райони се оказаха под вода. На много места е спряно електрозахранването, има и прекъсвания в телефонните връзки.

Рядък феномен – ураганът Ирма изсмука водата, океанът край Бахамите изчезна (ВИДЕО)

 

Ураганът Ирма е толкова силен, че е изсмукал водата край плажовете на Бахамите, пишат световните агенции. Снимки и видеоклипове, разпространени в социалните мрежи, показват състоянието на крайбрежната ивица. Всичко, което се вижда, е едно оголено океанско дъно.

Ако бурята продължи да се носи над топлите води на Мексиканския залив, тя може да се усили, преди отново да връхлети суша. Силата на ветровете достигна 200 км/ч, а бурята се придвижва на север със скорост от 10 км/ч.

 

https://www.youtube.com/watch?v=xDXd8GvQRbM