Volkswagen Touareg паркира сам без шофьор

Системата за автоматично паркиране използва 12 ултразвукови сензора и четири камери

От 2015 г. представителният седан BMW Сеария 7 може да паркира напълно самостоятелно, тоест без хора в салона . А автомобилът се управлява от усъвършенствания BMW Display Key със сензорен екран. Сега тази технология за автоматично паркиране започва своя живот в автомобилите на Volkswagen. Първият модел, който се научи да се поставя на място за паркиране без шофьор зад волана, е Touareg. Единствената разлика е, че движението на немския кросоувър ще трябва да се контролира чрез мобилното приложение VW Remote Park Assist Plus.

Системата за автоматично паркиране на Touareg използва 12 ултразвукови сензора и четири камери за кръгово наблюдение, разположени под предното стъкло, в корпусите на страничните огледала и задната врата.

На европейския пазар опцията за дистанционно автоматично паркиране за Touareg. вече е налична. В Германия тази функция е включена в пакета Park Assist Plus за 1364 евро.

Park Assist може да работи в един от двата режима. Първият е, когато функцията за дистанционно управление е изключена и човек седи зад волана. Шофьорът натиска бутона за търсене на място за паркиране и след това избира едно от предложените. След това натиска бутона P Auto до скоростния лост и го задържа, докато Touareg бъде паркиран. Не е необходимо да се пипат воланът и педалите. А вторият режим предполага отсъствие на хора в салонаи управление на автомобила  чрез смартфон, но изборът на място за паркиране все още е на водача. Веднага след като homo sapiens посочи правилното място, той може да напусне Touareg, като вземе ключа със себе си./ams.bg