Йорданка Попова от Варна: Общински служители ни взеха 10 лв. за паркинг на коларски път в Боровец, законно ли е?

 

  • Самоковци питат в чии джобове отиват парите, след като в курорта няма обособени паркинги, прокуратурата ще направи ли проверка?

Черни пътища в курорта Боровец се използват срещу 10 лв. за платени паркинги, сигнализират читатели на в. „Вяра“. Те изпратиха снимков материал, за да покажат паркираните автомобили. „Бяхме в Боровец през почивните дни и служители с светлоотразителни жилетки с надпис „Община Самоков“ ни насочиха да паркираме зад един хотел. Оказа се, че това е черен път, който не е оформен за паркинг, но въпреки всичко ни бе взета такса за паркиране 10 лв. Обръщаме се към редакцията на вестник“ Вяра“ с въпроса: „Разрешено или законно ли е да се взимат пари за паркиране в к.к. Боровец за места, които не са обособени за тази цел?“ – пише Йорданка Попова от Варна.

Гражданин от Самоков, който работи в курортния комплекс, също недоволства от липсата на какъвто и да е регламент относно паркирането на МПС-та в Боровец. „Преди дни паркирах автомобила си на черния път в посока пистата за биатлона. Заплатих 10 лв. за паркомясто на паркинга на касата на КВЛ и ме препратиха на черния път. На посоченото място за паркиране нямаше изискуемите табели, указващи, че това е редовен паркинг. На няколко коли дори бяха поставени скоби. При въпроса да не ме последва същото, въпреки че съм заплатил, ми беше отговорено, че „няма проблем, след като съм заплатил за паркомясто“ – споделя нашият читател от Самоков.

Според самоковци, за да са налице законно функциониращи паркинги, е необходимо да има проект за устройствен план, както и да са налице съответните строителни книжа и всички останали реквизити  от проектантските преписки.

Припомняме, че въпросът с паркирането беше поставен на кмета Владимир Георгиев на предишни сесии от съветника Васил Зашкев. Той попита защо не се отдават паркингите в Боровец на търг. Тогава кметът Георгиев му отговори, че не са обособени за паркинги. „В такъв случай редно ли от коларски пътища в Боровец да се събират пари за паркиране, след като не са обособени като такива?, питат самоковци с настояване да получат официален отговор от общината.

Наши читатели питат още дали служител на общината, срещу когото имаше повдигнато обвинение за участие в обира на общинската каса преди години, в момента е водещ технически изпълнител в отдел „Дейност БКС“? „Вместо да се заеме с дейността, за която е назначен, не се ли е превърнал в пълномощник по събирането на налозите в Боровец?“ – интересуват се читатели на в. “Вяра“, които питат още: „В чии джобове са отивали досега тези немалки парични суми? Вярно ли е, че неизменно за касиери на тези обекти се поставят все едни и същи лица, близки на ръководните фактори на БСП в Самоков? Очакваме отговорите от отговорните лица и от Районна прокуратура – Самоков”, категорични са самоковци.