Юристът на ОбС Дупница и Сапарева баня Милен Попов: Спецпрокуратурата дръпна чадъра на местните прокурори над кметовете, Перник и Радомир са само началото

Пламен Алексиев и Люба Димитрова

 

„Злополучната съдба на бившите кметове на Перник Иван Иванов и Илинка Никифорова и на община Радомир Пламен Алексиев и Люба Димитрова ще последват доста кметове от Югозапада.


Милен Попов

Нещата ще станат все по- сериозни за кметове и общински съветници, които са злоупотребили или които смятат, че могат да продължават да злоупотребяват. Това е само началото”, заяви адвокат Милен Попов от Дупница, който е юридически съветник на двата парламента в Дупница и Сапарева баня. Попов е известен с битката си срещу мафиотския модел в Дупница, която отведе на подсъдимата скамейка екскмета Атанас Янев и Братя Галеви. По сигнал на Милен Попов кметът на Братя Галеви Атанас Янев беше осъден на 1 година лишаване от свобода с 3- годишен изпитателен срок, той ням право да заема ръководни длъжности заради нагласени обществени поръчки по ЗОП.

Атанас Янев с братя Галеви

„До този момент кметовете и общинските съветници си позволяваха да минат метър въпреки множеството сигнали и данни за злоупотреби и източване на публични средства чрез обществени поръчки, тъй като успяваха да превърнат в свои приятели прокурорите от районните или окръжни прокуратури. Срещу дребни неща си осигуряваха закрила. Сега обаче сделките и работата на кметовете се разследват не от окръжните прокурори, а от Специализираната прокуратура в София и няма да има милост. Освен всичко се създаде и комисия за противодействие на корупцията, така че обвързаностите на кметове феодали се преодоляват с промяна на компетентността на прокуратурата, която ги разследва.”, каза още той.

Иван Иванов и Илинка Никифорова

Любопитна подробност е фактът, че миналия петък Народното събрание трябваше да гласува промени в Закони за корупцията, чрез които от 1 януари съветници и кметове трябваше да декларират на сайтовете на общините всичко, което притежават членовете на семействата им. Те трябваше да декларират даже и имуществото на любовници си, ако имат такива, като им е позволено да спестяват имената.

 Освен всичко промените забраняват общински съветници или техни близки да участват в обществени поръчки. Гласуването на закона не беше отхвърлено, но беше отложено.

„Едно се разбра- промените няма да влязат в сила от 1 януари 2018 г, а от 1 януари 2019 г.” каза Милен Попов и добави: „Не само за Специализираната прокуратура, но и за всеки средно интелигентен човек работата на кметовете е пределно ясна стига да се отвори сайта на Агенцията за обществените поръчки и сайтовете на общините. Там много ясно се вижда кой кмет с кой обръч от фирми си партнира. С тази схема много от кметовете станаха милионери.”