Юристът на ОбС-Дупница Милен Попов: Деца, живеещи в САЩ, се водят в детската градина в Яхиново, директорката Д. Паликарска да каже назначи ли дъщеря си за възпитател

Георги Паликарски, съпругата му Димитрина и дъщеря им Марина

Милен Попов

Хората ме питат струва ли 550 000 лв. ремонтът на детското заведение, правен по времето на кмета Атанас Янев

 

„Деца, които от години живеят в Щатите, са записани в детската градина в село Яхиново и за тях се плащат пари от касата на община Дупница”, това обяви юристът на Общински съвет-Дупница Милен Попов, който заяви, че е готов да подаде заявление за напускане на поста си в община Дупница.

„Смятам, че ръководството на общината толерира посредствеността, неграмотността и раболепието. Не мога да съм част от един отбор, който се обгражда от подобни лица. Не мога да стоя безучастен към всички нарушения”, заяви Милен Попов и уточни, че се е натъкнал на доста притеснителни неща.

Атанас Янев

„За част от нередностите проведох разговор с кмета Методи Чимев. Насочих вниманието му, като го попитах знае ли, че в детската градина в Яхиново, която се управлява от съпругата на архиерейския наместник отец Георги Паликарски – Димитрина, в предходни години са се събирали суми от родители за построяването на детска площадка. Хората от селото ме питаха каква сума е събрана. Реализирана ли е детската площадка, ако не е реализирана, къде са парите? По времето на Атанас Янев в детското заведение беше направен ремонт за 550 000 лв. Яхиновци се питат отговарят ли строително-монтажните работи на осребрените фактури?

И още един важен въпрос – назначавала ли е Димитрина Паликарска в детската градина на трудов договор дъщеря си Марина Паликарска, която е и технически секретар на заплата в ГЕРБ? Ако е истина, колко месеца Марина е получавала заплата като помощник-възпитател от майка си? Известно е, че роднини по съребрена линия не могат да работят заедно в държавни институции, което е по закон.

Има ли установени други нередности в детската градина и какви действия е предприела общината спрямо извършителите? Вярно ли е, че при провеждането на обществена поръчка за доставка на храни е избрана една от фирмите, предложила по-висока цена за доставка на мляко? Знае ли се коя е фирмата, какъв контрол осъществява община Дупница върху дейността не само на тази детска градина, но и на всички останали? Това са малка част от въпросите, които вълнуват дупнишката общественост и по силата на Закона за достъп до обществена информации ще търся отговори докрай. Гарантирам пред хората, че ще питам по тези и още много въпроси”, каза още Попов.

От пресцентъра на община Дупница са категорични, че от ръководството на общината не са установени нарушения в детската градина, ако се намерят такива при повторна проверка, ще се предприемат съответните действия.

„Злоупотребата и кражбата се наказват по закон и не се толерират. Рано или късно тя излиза наяве и всеки носи лична отговорност. В общината няма двойни стандарти и не правим никакви компромиси. И всичко, на което се натъкваме, го огласяваме и пращаме в прокуратурата. Що се отнася до обществените поръчки, те се правят по Закона за обществените поръчки. При тях невинаги цената е водещият критерий, особено когато става въпрос за детски градини. По повдигнатите въпроси ще назначим проверка, резултатите ще огласим публично”, казаха от пресцентъра на община Дупница.