Зам.-кметът Денислав Захариев: Кастрират безплатно кучетата по селата от община Перник, таксите от 50 лв. за стопаните отпадат

Денислав Захариев

Това е една от мерките, които община Перник предприема за ограничаване популацията на кучетата

 

Екип от Кастрационния център ще извършва обход по селата от община Перник всяка седмица, за да кастрира четириноги, съобщи зам.-кметът Денислав Захариев. Това ще става безплатно и стопаните могат да се възползват от мярката. По този начин ще бъдат освободени от такса, която за притежание на куче е 50 лв. за година. Питомците ще бъдат взети и не само ще бъдат кастрирани, а ще бъдат и ваксинирани, а след това ще бъдат върнати на стопаните им. Операцията и престоят по възстановяването ще бъдат за сметка на общината.

Кметовете на населени места ще бъдат задължени да направят списък с притежателите на кучета, желаещи да кастрират домашните си любимци.

Това е една от мерките, които община Перник предприема за ограничаване популацията на кучетата, тъй като е факт, че именно от селата много четириноги биват изхвърляни на улицата, когато стопаните им наесен се прибират по апартаментите си в града.

Ще се опитаме да решим част от проблема ударно, заяви Захариев. И допълни, че обходът на екипа няма да бъде единствен. Ще се връщаме по селата, за да продължим с кастрациите. Същевременно ще бъдат установени и собствениците на кучета, които не искат да ги кастрират. Те ще бъдат принудени административно да платят таксата от 50 лв. за притежание на домашен любомец.