Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов: Леенето на метали измести въгледобива в Перник, до 750 000 лв. ще бъдат отпускани на малките и до 1,5 милиона лева на големите фирми за нова техника

Министър Петков, Соколова и зам.-министър Борисов

Губернаторът Ирена Соколова: Амбицията ни е да набележим конкретни мерки за отварянето на повече работни места

Леенето на метали зае водеща позиция в бизнеса в Перник, като въгледобивът вече не е толкова популярен. Това стана ясно на бизнес форум с домакин областия управител на Перник – Ирена Соколова.

Държавните институции, общинските администраци и представители на работодателските организации, както и синдикатите в Пернишка област вчера обявиха амбицията си да търсят заедно решение за по-доброто развитие на бизнеса в региона, както и начини за подобряване условията и безопасността на труда, за осигуряването на кадри за дейностите, които се нуждаят от ново попълнение. Областният управител Ирена Соколова беше домакин на форума, проведен под надслов фopyм “Бизнec и cтpyктypooпpeдeлящи oтpacли, зaeтocт и ycлoвия нa тpyд в oблacт Пepник”, на който присъстваха министърът на социалната политика Бисер Петков, зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов, представители на КНСБ, Дирекция «Бюро по труда», Агенцията по заетостта, лидерът на КРИБ – Перник, Георги Милев, кметове на общини. „Форумът трябва да ни покаже реалната картина на бизнес средата в областта. Амбицията ни е оттук да набележим конкретни мерки, за да осигурим повече работни места, да гарантираме едни нормални условия на труд. Щe гoвopим зa paзвитиeтo нa бизнeca, зa пpecпeктивитe пpeд него, зa зaeтocттa и липcaтa нa зaeтocт, зa нapacтвaщитe пpeтeнции нa cpeдaтa и нyждитe нa бизнeca пpeз cлeдвaщитe 5 гoдини”, зaяви още oблacтният yпpaвитeл нa Пepник Иpeнa Coкoлoвa. Губернаторът благодари на зам.-министър Борисов, който е помогнал изключително много за това проблемът с инкриминирането на незаконния въгледобив да влезе в поправките на Наказателния кодекс.

Министърът на социалната политика Бисер Петков сподели: «На нас ни е необходим човешки ресурс, който да гарантира заложения растеж на вътрешния брутен продукт от 4 процента».

На форума стана ясно, че в областта работят 5300 фирми с персонал 25 741 човека. Огромна част от тях обаче са микрофирми с персонал до 9 човека, а много малко са тези, които осигуряват препитание на над 250 и повече работници и служители. Равнището на безработицата в Пернишки регион е малко под средната за страната, стана ясно на форума.

За разлика от минали години, когато в Пернишко основният бизнес е бил свързан с въгледобива, сега леенето на метали е с водеща позиция. Промяната на бизнес средата показва, че трябва да се приемат решения в тази насока. Много сериозно трябва да се застъпи и дуалното обучение. Добър пример в това отношение е Професионалната гимназия по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски”.

Зам.-министър Борисов подчерта още, че бизнес средата в Пернишко се променя, но индустрията, и по-специално металолееенето, остава водеща. За сметка на това е намаляло влиянието на добива на природни богатства, в случая – на въглища. За участващите във форума представители на бизнеса, особено на по-малкия, е интересно да научат, че тази година ще бъде отворена програма за ресурсна ефективност, която ще даде възможност на малките и средни фирми да закупуват машини и техника, за да повишат своята производителност. Според програмата до 750 000 лева ще бъдат отпускани на малките и до 1,5 милиона лева на големите фирми.