Здравка Русева от Банско показва красотата на банската черга в Италия

 Авторката не е професионален художник, но въпреки това печели трета награда от Международен конкурс по абстрактна живопис

 

Картината на Здравка Русева „Багрите на три столетия – топлината и непреходността на старинната българска черга” е класирана на първо място в Международния конкурс по абстрактна живопис, в категория геометрична абстракция в Италия. Картината е представена в десетдневна изложба в гр. Кальяри, остров Сардиния, през м. ноември, а резултатите от конкурса бяха обявени преди дни. Картината е с размери 80х100, и е изпълнена с акрил. Показана е за първи път през м. август в родния град на авторката Банско по време на нейна самостоятелна изложба.


Здравка Русева е почерпила своето вдъхновение за картината от шарената банска черга на „бабки” и от празничните народни носии, характерни за града. Нейната идея е да предаде онази топлина и колорит, с които ни зарежда шарената черга, да подчертае символиката на орнаментите и цветовете в банските тъкани и тяхната непреходност, да възроди всичко това в съвременния български дом под нова форма.
Авторката Здравка Русева не е професионален художник, но въпреки това печели трета награда от Международен конкурс по класическа живопис, категория натюрморт, през м. март 2017г. в Анкара, Турция. Участва със свои картини в редица изложби у нас и в чужбина: в Русия през ноември 2016 в столицата Москва; в Турция през март 2017г. в столицата Анкара; в Люксембург през лятото на 2017; във Франция, в резиденцията на Пиер Карден в гр. Лакост, през м. юли 2017г., и през ноември на о. Сардиния, Италия.

Текст под снимка

1 Художничката от Банско Здравка Русева (в средата)

2 Картината „Багрите на три столетия – топлината и непреходността на старинната българска черга” е класирана на първо място в Международния конкурс по абстрактна живопис