Жертвите емигранти от ”Тракия” част от канал на чужденци

Сотир Цацаров заяви, че се проверява закъде са пътували бежанците

 

Организатори на канала за трафик на бежанци, с който е свързана катастрофата на АМ “Тракия”, са влезли законно у нас чужденци, търсещи убежище и получили статут. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, който не изключи възможността през този канал да са минали и радикализирани бежанци.

“Това е канал, през който всеки минава срещу такса и никой от каналджиите не се интересува кого прекарва”, коментира главният прокурор и допълни, че в момента разследващите проверяват как тези хора са влезли у нас, къде са отивали и как се е организирало придвижването им.

9 нелегални мигранти загинаха при катастрофа на АМ “Тракия” край Пазарджик рано сутринта в неделя. 7 са приети в болница. Нито един от тях не е носил документи за самоличност. Микробусът, в който са пътували бежанците, е бил шофиран от 16-годишно момче от столичния кв. “Модерно предградие”.

Вътрешният министър Валентин Радев, който направи спешна проверка на граничната охрана в района на Средец и ГКПП Малко Търново, пък каза, че момчето е получило 1000 лева, за да превози мигрантите. Те са влезли в България през зелена граница.

“Оградата навсякъде е изградена, те прескачат, режат с флексове. Ние я зашиваме и така. Системата за наблюдение трябва да бъде подобрена и поддържана”, категоричен бе Радев.

Вътрешният министър обясни, че момчето е жертва на тези, които са го използвали най-вероятно за намалената наказателна отговорност поради непълнолетието му.

“Много хора казват, добре де, имаме ограда, защо не ги спряхме? Ето, тези са минали над оградата, не през нея, влиза се в гората навътре и очакваме резултата, че ще ги хванат. Очевидно това е някакъв канал, за да наемат това момче, което е на 16. Той не е спал, срещу 1000 лв. Трябва да намерим чий е микрубусът, кой го е наел”, допълни Валентин Радев.

„След като минават нелегални мигранти, значи има пробив в системата. На фона на западноевропейските държави не сме разграден двор, но българската граница трябва да се пази по-добре“, посочи евродепутатът Ангел Джамбазки. Според него сензорите за нощно виждане на камерите по границата просто не работят. “Някой е направил нещо, за да не работят”, настоя евродепутатът. “Страшният въпрос е демотивацията в личния състав на МВР – въпрос на възнаграждение, и екипировка”, отбеляза Джамбазки и подчерта, че това прави служителите много изкушаеми да се включат в трафика на нелегални мигранти. Според него органите на реда няма как да бъдат мотивирани да ги спират със стартова заплата от 600 лева.