Жители на Говедарци: Затънахме в кал, цялото село е в улични дупки, кой от кметовете Георгиев или Шуманов ще ни помогне?

Плачевно е състоянието на улиците в курортното село Говедарци. Хората не искат да газят кал и питат защо плащат данъци

Радостин Петров от Добринище: Кратерите в центъра на Говедарци са дълбоки над педя, спуках гума, изкривих джанта, почивката ни се провали

 

Самоковското село Говедарци потъна в кал, оплакаха се на редакционните

Владимир Георгиев

телефони местни жители.

„Докога ще газим в калта в курортното село Говедарци, докога ще ходим и във вода, докога ще зеят дупки като кратери в центъра на селото, докога ще търпим лунния пейзаж по улиците ни?

Георги Шуманов

Докога децата ни ще ходят кални на училище?“ Плачевно е състоянието на цялата улица „Седемнадесета“, ул. “Седма“ и много други”, съобщиха възмутени жители на селото на редакционния телефон на „Вяра“ „Към кого да се обърнем? Към кмета на селото ли Георги Шуманов, или към кмета на общината? Повярвайте ми, че в крайните квартали на селото трябва да ходим на кокили, за да стигнем чисти там, за където сме тръгнали. Вече 50 години търпим този ужас, а местната управа въобще не я интересува!

Ама те нали не газят… какво им пука за нас, наивните хора, които са им гласували доверие? Какво възнамерява да прави кметът на селото с това безобразие? И въобще мисли ли нещо по този въпрос!? Отговорът винаги е един – пари няма! Докато чакаме парите да „паднат“ и „влязат“ в общината, за нас, обикновените хора, е ясно, че сме отписани от нормалните неща, като например хубави улици, които ни се полагат като жители и данъкоплатци. Нали сме част от тази община и си плащаме данъците както всички останали. Какво като си ги плащаме.

Не смеем да излезем от домовете си, защото рискуваме да затънем в кал и огромни локви. Дупки като кратери зеят в центъра на селото, обходните пътища също са в окаяно състояние. Като завали дъжд пък, настава тотален апокалипсис. Помогнете ни. В капан сме!“, споделят жители на селото и добавят: „Силно се съмняваме, че до края на мандата положението ще се промени, но остава надеждата, че следващото ръководство ще работи в тази насока. А дотогава ще продължаваме да газим в калта с гумени ботуши, като отшелници на края на селото. Говедарци има претенции да е европейска туристическа дестинация. Принудени сме да посрещаме и малкото останали туристи, години наред да тънат в кал и мръсотия. Селото от година на година запустява, нищо не се променя. Няма канализация, без пречиствателна станция, нямаме условия за един нормален живот. Вместо асфалтирани улици, зелената и красива тревица, центърът на селото и покрайнините са потънали в мръсотия, боклуци, кални и прашни улици, раздробен асфалт отпреди години и счупени плочки по малкото останали тротоари. Цялото крайречие на река Искър, от ул. „Петнадесета“ – входната артерия на село Говедарци към Мальовица, е замърсено и се е превърнало в сметище”, добавят още жителите. Това установи и репортерска проверка на „Вяра“ след получения сигнал.

Хората споделиха, че се чувстват заложници в собствените си домове, притеснени са, че дори линейките не могат да минат, защото затъват в кал. Местните замислят да обявят гражданско неподчинение в знак на протест срещу нерешаването на проблемите им от компетентните органи.

Радостин Петров от Добринище, който беше гост на Говедарци през уикенда, възмутено сподели: „Кратерите в центъра на село Говедарци са дълбоки над педя. Спуках току-що гума, изкривих джанта, а съм тръгнал на ски със семейството си, проваля ни се почивката на всички. Това е красиво рилско село, преди години имаше опити за развитие на селски туризъм, сега не се усеща нагласа за такава дейност от страна на местната власт. Инфраструктурата е показател за отношението на властта, дупките по улиците на Говедарци са многобройни, да не говорим за пътя към Мальовица“ – допълниха още Радостин Петров и семейството му, които търсиха автосервиз в селото.

Няколко пъти хората са подавали оплаквания до кмета на селото Георги Шуманов за състоянията на улиците, но по думите им реакция нямало. Големите и дълбоки дупки из селските улици все още не са ремонтирани, фейсбук прелива от снимки на ужасното състояние на пътищата.