Жители се молят на Бог да прати дъжд срещу огнения ад в Кресна, министър Радев: И Влахи пламна, но го спасихме! Селото е евакуирано

Валентин Радев се надява и природата да помогне в гасенето на пожара, предупреди шофьорите в района да са много бдителни.

 

Огненият ад в Кресна няма край. Пожарът край село Влахи е много силен и продължаваме да се притесняваме, каза министърът на вътрешните работи Валентин Радев, цитиран от Фокус. В Кресненското дефиле вече пети ден бушува огнена стихия.

„Във Влахи обстановката се усложни заради вятъра основно. Спасихме селото, евакуира го областният управител. Надяваме се, че няма да бъдат засегнати повече къщи“, заяви министърът. По думите му пожарът край селото е много голям, тъй като вятърът го е разгарял. Министърът заяви, че според прогнозата се очакват валежи.

„Дано и тук завали. Това много ще ни помогне да успокои малко огъня“, добави той. „Има надежда утре да се справим, и то без чужда помощ“, коментира Радев. Местните хора пък се кръстят с молитви към небето най-накрая да завали дъжд и да загаси огъня. „Полицията контролира всички селища – пуснати са хората навсякъде, където искат, но забелязваме, че има хора, които се движат неконтролирано. Затова възстановяваме пълния режим на контрол от страна на полицията“, добави той. Министър Радев се обърна към всички шофьори, пътуващи по път Е-79, да пропускат колите със специален режим на движение. „Да бъдат много внимателни – където видят коли със специален режим, да ги пропускат“, заяви той. Министърът на вътрешните работа каза още, че поддържа постоянна връзка с премиера Бойко Борисов.

Два специализирани пожарни автомобила, два надуваеми преносими резервоара, оборудване и екип от шестима огнеборци осигури Перник при гасенето на пожара в Кресненското дефиле.

 

Областният управител на Благоевград Бисер Михайлов благодари за предложената от жителите на село Влахи помощ, но „заради рязката смяна на ситуацията беше твърде опасно да влизат в селото да помагат на пожарникарите. Те са екипирани, те поемат първия удар, ако впоследствие има нужда от съдействие, ще ги потърсим. Нашата цел е да защитим живота и здравето на хората“.

 

Снимки: БГнес