10 любопитни факти за дъждa

Пролетта дойде, птичките пеят своите приказно красиви песни, цветята и дърветата цъфтят и прецъфтяват. Дъждовното време е част от тази картина и е хубаво да не забравяме за чадърите си, когато излизаме навън. Повечето хора ненавиждат дъждовното време, но има и такива, които обичат да се наслаждават на падащите капки през прозореца.

Малко от нас обаче се замислят какво представлява това явление на природата. Днес ви представяме 10 интересни факта за дъжда, които ще ви заинтригуват.

1. Дъждът не мирише

Истината е, че дъждът няма аромат. Миризмата, с която свързваме дъжда, в действителност са изолирани актин и цианобактерии. Геосминът е един от компонентите на „мириса на дъжд“, той се отделя при първите силни капки дъжд и представлява мирис на земя.

2. Бързината на дъжда

Скоростта на дъждовните капки може да е различна, но максималната скорост, която развива една падаща капка може да достигне между 30 и 35 км в час. Това се обяснява със специфичната форма на капките, които си взаимодействат с атмосферата.

3. Дъжд с цвят

Дъждът понякога има цвят. Този цветен дъжд се получава, когато падащите капки съдържат достатъчно прахови частици в себе си. В област Котоям (Индия) много често се случва да вали червен дъжд. Понякога червеното е толкова наситено, че човек може да си помисли, че вали кървав дъжд. Освен червен дъжд понякога се случва да вали жълт, зелен и дори черен дъжд.

4. Шумът на дъжд

Звънливото топуркане, което чуваме, докато капките дъжд падат по земята, е вследствие от мехурчета въздух, които трептят под водата. 

5. Играта „Дартс“

Дъждът се оказва „виновникът“, заради който е измислена играта „Дартс“. По време на едно състезание с лък се изсипал такъв силен дъжд, че принудил участниците да влязат в най-близката кръчма. Там те започнали да мятат малки стрелички по мишена на стена.

6. Закони, свързани с дъжда

В Португалия е напълно законно да не се ходи на работа, когато вали дъжд. В дъждовна Великобритания пък приели закон още през 17 век, който заплашвал със смъртно наказание метеоролозите, предсказващи погрешно времето и мястото на проливни дъждове. 

7. Теглото на една капка

Всъщност средното тегло на една капка дъжд е около 0.2 грама, което я прави по-лека от една човешка мигла. Това може да ни накара да се замислим следващия път, когато използваме фразата „силен дъжд“.

8. Най-дъждовно 

Най-дъждовното място на планетата е планината Уайалеале в Кауай, Хавай. Там вали почти непрекъснато – 350 дни от годината.

9. Тревата става по-зелена

При дъжд тревата изглежда по-зелена. Причината е, че във всяка една капка се съдържа разтворен азот, който е естествен тор и прави тревата да изглежда ярко зелена.

10. Интересни съвпадения 

В Куба вали дъжд само по време на следобедната сиеста, а Тайланд е страната, в която вали само през нощта. В град Уайнсберг в американския щат Охайо пък от сто години насам вали в един и същи ден от годината – 29 юли.

Източник: 10te.bg