Райна Драганова от дупнишкото село Дяково: Сестрите ми В. Маврова и И. Драганова тънат в мизерия, всеки момент родната ни къща ще рухне над главите им, искаме фургон

Нямаме пари за ремонт, живеем с наследствената пенсия на Веска, която е болна, немотията ме изгони в Гърция да търся работа, разказа Райна

 

„Родната ни къща всеки момент може да се срине над главите на сестрите ми Веска Маврова и Иванка Драганова”, проплака пред вестник „Вяра” сестра им Райна Драганова, която алармира за окаяното състояние на дома им в дупнишкото село Дяково. Къщата е с напукани стени, които освен всичко са мръсни и в окаяно състояние, с паянтови прозорци. В стаите тавани са напълно сринати и дъските се броят, а вътре цари пълен хаос. Веска и Иванка обитават само една от стаите, която обаче също е готова да падне. В къщата има ток и вода, както и всичко необходимо, за да се живее, само дето самата къща видимо не е годна за обитаване. Затова семейството моли за помощ, като се осигури поне фургон, в който да се пренесат.

Веска

Райна

Иванка

Райна уточни, че 65- годишната Веска е болна, а пък 62- годишната Иванка е безработна и няма как да ремонтират къщата.  Безпаричието е разделило сестрите, тъй като Райна в момента е в Гърция. „Работя където и каквото намеря, за да изкарам пари поне за храна. Голямата ми сестра взима пенсия от съпруга й, който почина. Тя няма оросяване на главата, страда и от астма. Не мога и аз да съм в тежест. Затова отидох в Гърция.”, съобщи Райна.

Иначе къщата се води на трите сестри, Веска и Иванка живеят там след смъртта на майка си, тъй като нямат друг имот, където да се преместят. „Пенсията, която получава сестра ми, не стига за нищо, затова молим за помощ, не виждаме изход, а къщата вече едва се държи. Сестрите ми тънат в мизерия. Просто искаме да се осигури фургон, в който да се пренесат.”, категорична е Райна, която каза, че не е срещнала разбиране от страна на бившата кметица на селото Здравка Тонева.

Свързахме се с настоящия управник на селото Росица Иванова. „Никоя от сестрите не е идвала при мен за съдействие. Ще говоря с тях, за да видим какво може да се направи, след което ще отправя запитване и до община Дупница евентуално за фургон. Не съм върнала никой, който е поискал помощ и съдействие от мен, аз съм за това”, каза Иванова, давайки надежда за трите сестри.