Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупница„Авлигите“ от Дупница с куп награди от фестивали в страната

„Авлигите“ от Дупница с куп награди от фестивали в страната

Талантливото трио спечели поредния си „Златен Орфей“

Куп награди получиха „Авлигите“ от Дупница от престижни фестивали в последните дни.Фолклорното трио ,,Авлига“към НЧ ,,П.Кр. Яворов -1978“отново спечели „Златен Орфей“ (GRAND PRIX GOLDEN ORPHEUS – 2024) от XIV Български национален шампионат по фолклор във Велико Търново, диплом и златен медал, както и грамота за съществен принос за съхранение и развитие на българските традиционни народни изкуства.За новото попълнение в колектива Сияна Кирилова това бе първото вълнуващо участие в международен конкурс.Групата се окичи с още награди от Световната купа по фолклор – диплом и златен медал, диплом за отлично представяне. Изявата на  XXVII Старопланински събор,,Балкан фолк – 2024“ донесе и почетна грамота на талантливото трио,което стана носител на почетния знак, на диплом за съществен принос, и получи препоръка за участие в Световния шампионат по фолклор за 2024г.

Това са поредните награди за гласовитите певици от поредно участие в тези фестивали, провеждани в рамките на Музикалните празници „Евро фолк“ под егидата на Европейската асоциация на фолклорните фестивали – EAFF.

„От 2011 г. насам почти ежегодно пеем на тези фестивали. Това беше 14-ото ни участие.  Представихме с песни, които не сме пели на тези фестивали. Едната подготвихме специално за там. Тя е „Шопски припеви“- компилация от няколко песни, които изпълнихме акапелно. Участието е обещаващо начало за новия творчески сезон на формацията ни и беше най-вълнуващо за Сияна Кирилова. Тя е в групата от скоро, след като зае мястото на Йоана Югова, която вече се занимава с частен бизнес. Само за 3 месеца  Сияна успя да научи 13 песни. Успехът ни се дължи и на музикантите Иван Наумов и Милан Миланов“, каза ръководителят на триото Райна Христова, която е и секретар на читалището.

Освен тези отличия триото има награди и от конкурса„Гласове и мелодии от Пернишко“.Групата получи наградата на Областната администрация на Перник, включваща плакет идиплом за плакета, и книгата,,Леко пое, далеко се чуе“ на Мартин Борисов. „Много сме щастливи от високата оценка и удостояването ни с голямата награда от конкурса в Перник, в който участваме за първи път. Благодарим от сърце на организаторите– пернишкото читалище „Нови хоризонти – 2009“, което за втора година провежда конкурса по проект, с финансовата подкрепа на Министерството на културата . Впечатлени сме от книгата, която представлява нотиран сборник на народни песни от Пернишко“, коментира Райна Христова.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular