Аврамова: Тол таксите няма да увеличат драстично цените на хранителните стоки

  • Проф. Олег Асенов, АПИ: Няма причини за отлагане на тол системата

 

Тол таксите няма да доведат до драстично увеличение на цените на хранителните продукти, категорична е министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Тя участва във форум, на който бяха представени данни от проучване на Световната банка, която е консултант по въвеждането на тол системата:

“Предложените за обществено обсъждане тол такси няма да имат драстично негативно въздействие върху цените на стоките. Като максималното поскъпване на храните, които са на трапезата на българина, ще бъде с до 2 стотинки на килограм или литър.“

Агенция „Пътна инфраструктура“ и Световната банка – консултант на държавната пътна администрация, организираха днес форум във връзка с въвеждането на тол системата. Срещата е в рамките на общественото обсъждане на проекта на тарифа на тол таксите, което продължава до 16 декември. Сред участниците във форума са министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът на транспорта Росен Желязков, както и депутати.

Срокът 1 март 2020 г. за въвеждане на тол системата е напълно реалистичен, заяви пред БНР проф. Олег Асенов – член на УС на Агенция „Пътна инфраструктура“. Според него няма причини за отлагането й.

„Актуализираният анализ, който ние възложихме на колегите от Световната банка във връзка с публикуването на новата тарифа за обществено обсъждане, показва, че основните стоки и услуги ще поскъпнат средно между 1 и 2 стотинки за килограм и литър. Това е очакването“, посочи той в предаването “Преди всички”.

Проф. Асенов подчерта, че с транспортния бранш се води конструктивен диалог и изрази надежда, че до Коледа ще постигнат консенсус за приемане на тарифа, с която да тръгне системата:

„Днешният форум е още една стъпка в намирането на консенсуса и баланса. Въвеждането на тол системата е не просто едно техническо действие, това е инфраструктурна реформа, която засяга много страни. Тези страни трябва да намерят консенсусния начин за това въвеждане, за да бъде тя ефективна. Разговаряме и от гледна точка на техните искания има чуваемост. Имаме желание за дискусия и да намерим и чуем всички страни и да вървим напред към тази реформа“.

По думите му от гледна точка на техническа готовност системата има такава да работи както с бордови устройства, така и с GPS тракери.