Wednesday, June 12, 2024
HomeНовиниСвятАвстрия официално ще предложи разполагането на военни по външните граници на ЕС

Австрия официално ще предложи разполагането на военни по външните граници на ЕС

Австрия смята за необходимо разполагането на военнослужещи за охрана на външните граници на ЕС и официално ще внесе съответното предложение по време на председателството си на Съвета на ЕС, което започва на 1 юли. Това заяви австрийският министър на отбраната Марио Кунасек в интервю за германския в. “Велт ам зонтаг”, част от което бяха публикувани днес, предаде БТА.

“От моя гледна точка, мандатът на /европейската гранична служба/ Фронтекс трябва да се промени така, че в бъдеще да може да се задействат за защита на границите полицаи и военнослужещи. По време на председателството си на Съвета на ЕС Австрия ще настоява за това и ще внесе съответното предложение на срещата на министрите на отбраната, която ще се състои в края на август във Виена”, посочва Кунасек.

По думите на австрийския министър армията трябва да оказва съдействие на граничарите в областта на логистиката и разузнаването. Той отбелязва, че на теория подобни действия могат да се извършват и на територията на африкански държави. Целта е “ефективна защита на външните граници на ЕС, борба с нелегалната миграция и с мръсния бизнес на контрабандистите”, заявява Кунасек.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular