Адв. Рангел Бараков от Благоевград иска 100 000 евро обезщетение след присъда в Париж за данъчни задължения от фирма менте, оневиниха го

 

 

06-01-10-r%d0%b0%d0%bd%d0%b3%d0%b5%d0%bb-%d0%b1%d0%b0%d1%80%d0%b0%d0%ba%d0%be%d0%b6
Рангел Бараков 

Благоевградският адвокат Рангел Бараков ще поиска 100 000 евро обезщетение заради дело срещу него в Париж за данъчни задължения на фирма, регистрирана с откраднатите му лични данни. Както стана, ясно преди дни наказателният съд във френската столица го оневини. „Получих оправдателно решение и съм по-спокоен. Предстои да коментираме с адвоката ми за точния размер на обезщетението, имаше доста разноски по делото. Никой не може да ми върне разправиите и нервите, които събрах за половин година. Аз не можах да присъствам на делото в Париж, тъй като имах забрана да напускам страната. Надявам се да са взети вече мерки и забраната да е вдигната”, коментира Рангел Бараков.

Хонорарът на френския защитник от 6700 евро вече е платен от Висшия адвокатски съвет в България по предложение на председателя му Ралица Негенцова.

На заседание миналата седмица френските магистрати чуха изложението по случая, с което Бараков бе натоварил френски адвокат, запознаха се с изпратените от България и надлежно преведени документи, удостоверяващи, че Бараков няма нищо общо със снимката от фалшивата лична карта, използвана от престъпниците за регистрацията на фирмата, и че никога не е стъпвал във Франция и отмениха издадената от техни колеги присъда, според която благоевградският адвокат трябваше да бъде екстрадиран във Франция и да лежи там 15 месеца в затвора за данъчни измами.

Вестта за оправдателната присъда пристигна в Благоевград под формата на кратък SMS, който френският адвокат изпрати на Бараков и на колежката му Албина Анева, която в България изнесе основната част от събиране на доказателства за невинността му. Френският защитник изпрати на двамата по едно недвусмислено Сongratulations! Малко по-късно, след като напусна съда, адвокатът звъннал да потвърди, че оправдателната присъда е влязла в сила още същия ден и до няколко дни ще я изпрати в България.

Подробности в печатното издание