Акцент на разговора Путин-Тръмп бе тероризмът

putin

Владимир Путин пожела успех на Доналд Тръмп

По време на телефонния разговор, двамата президенти са посочили като приоритет да се обединят усилията в борбата с главната заплаха – международния тероризъм.

Владимир Путин поздрави американския си колега Доналд Тръмп за официалното му встъпване в длъжност и му пожела успех в работата, съобщи Кремъл, цитиран от ТАСС и БТА, след телефонния разговор между двамата президенти.

Путин и Тръмп изразиха готовност за активна обща работа за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ на конструктивна, равноправна и взаимноизгодна основа.

Двамата са изтъкнали колко важно е възстановяването на взаимноизгодните търговско-икономически връзки, посочи руското президентство.

Двамата лидери са обсъдили актуални международни проблеми, включително борбата с тероризма, положението в Близкия изток, палестинско-израелския конфликт, стратегическата стабилност, ситуацията около иранската ядрена програма и положението на Корейския полуостров.

Засегнати били аспекти от кризата в Украйна.

Путин и Тръмп са се договорили за установяване на партньорско сътрудничество по тези и други въпроси, отбеляза Кремъл.

Приоритетна задача според двамата е да се обединят усилията в борбата с главната заплаха – международния тероризъм.

Президентите са изразили воля за реално координиране на руските и американските действия за разгром на групировката “Ислямска държава” и другите терористични групировки в Сирия, отбеляза Кремъл.

Двамата лидери се договориха да поддържат редовни лични контакти, допълни пресслужбата на президентството, цитирана от ТАСС.

В изявление на Белия дом телефонният разговор между Тръмп и Путин се определя като позитивен и като първа значителна стъпка към подобряване на отношенията, предаде Франс прес.

“Този положителен телефонен разговор е първа значителна стъпка за подобряване на отношенията между САЩ и Русия, които имаха нужда от възстановяване”, се казва в изявлението.

В него се допълва, че двамата лидери са говорили за това как биха могли да работят заедно за постигане на мир в Сирия и за борба срещу ИД, допълва Ройтерс.

Отношенията между САЩ и Русия се влошиха след анексията на Крим от Москва и руската намеса в Сирия, както и след обвиненията за пряка намеса на Кремъл в американските избори, припомня Франс прес.