Tuesday, May 21, 2024
HomeРегионБлагоевградАмериканският университет изпраща випуск ‘22 на 22 май

Американският университет изпраща випуск ‘22 на 22 май

Световноизвестният разследващ журналист Христо Грозев (випуск ’95) е почетният оратор за церемонията

На 22 май Американският университет в България (АУБ) връчва дипломите на студентите от випуск 2022. След две години на хибридно обучение, тази година церемонията ще се проведе присъствено в университетския комплекс „Скаптопара” на АУБ в Благоевград от 10:30 ч. до 12 ч. На церемонията се очаква да присъстват представители от правителството, местната власт, приятели на АУБ и родители на абсолвентите. 2022-ра е юбилейна за висшето училище, което навършва 30 години.
Почетен оратор на церемонията по дипломирането ще бъде Христо Грозев, представител на първия випуск на АУБ (‘95) и основател на университетското радио АУРА. Той е изпълнителен директор и председател на борда на разследващото издание Bellingcat. Филми с разследвания, в чието създаване е участвал Грозев, са отличавани с Европейската награда за разследваща журналистика, две награди „Еми“ за разследваща журналистика и награда на публиката на филмовия фестивал „Сънданс“.
„В годината, в която отбелязваме нашата 30-та годишнина, беше съвсем естествено да поканим Христо – възпитаник на първия випуск на АУБ – да поздрави випуск ’22 на университета“, посочи д-р Дейвид Еванс, президент на висшето училище. „Като световноизвестен разследващ журналист, който работи последователно и смело за насърчаване на свободата на словото и демокрацията, Христо е ярък пример за мисията и ценностите на АУБ. Неговото обръщение ще вдъхнови и окуражи нашите най-млади възпитаници, докато правят първите си стъпки за изграждането на кариера в служба на обществото. Очаквам с нетърпение нашата церемония на 22 май и срещата с Христо. Неговата работа олицетворява глобалното въздействие, което АУБ оказва вече три десетилетия от основаването си.“
218 са завършващите бакалаври, като 72% от тях са граждани на България, а останалите са от Албания, Украйна, Казахстан, Монголия, Русия, Италия, Гърция, САЩ и др. Най-много са завършващите „Бизнес администрация“ (37%). Следват „Журналистика и масови комуникации“ (15%), „Политически науки и международни отношения“ (13%) и „Компютърни науки“ (10%). Абсолвентите излизат от университета с две дипломи – американска и българска. Значителен процент от тях (63%) завършват с две специалности. АУБ е единствената образователна институция в региона, която дава тази възможност благодарение на системата liberal arts.
На церемонията своите дипломи ще получат и 23 магистри, завършили престижната магистърска програма по бизнес администрация за ръководни кадри на АУБ.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular