Аниматорът Теодор Ушев от Кюстендил с номинация за “Оскар” за филма си “Сляпата Вайша”

18-01-90-%d1%83%d1%88%d0%b5%d0%b2
Теодор Ушев

Работещият в Канада кюстендилски аниматор Теодор Ушев получи номинация за “Оскар” за късометражния си филм “Сляпата Вайша” по разказа на Георги Господинов. Ушев, който бе на крачка от номинациите и през 2014 г., ще се състезава с още 4 заглавия, включително eдно на “Пиксар” на церемонията на 26 февруари.

Претендентите за най-известните кинонагради бяха обявени на 24 януари.
Филмът разказва за момиче, което нe може да живее в настоящето, защото с едното си око гледа в миналото, а с другото – в бъдещето, е показан за първи път в конкурса на “Берлинале” през февруари м.г.
Оттогава е показан в над 20 държави и взе няколко награди – на възрастното и детското жури от най-големия фестивал за анимационни филми в света в Анеси, “Сребърен Пегас” от фестивала “Аниматор” в полския град Познан и голямата награда за анимация на най-стария щатски фестивал в Чикаго. Режисьорът продължава сътрудничеството си с известния български писател Георги Господинов с още два филма, включително пълнометражна анимация по романа му “Физика на тъгата”.

Ушев е от Кюстендил, но от години живее в Монреал, където преподава и работи в Националния филмов борд на Канада. “Сляпата Вайша” е френско-канадска продукция. През 2014 г. филмът му “Глория Виктория” отново бе сред десетте в късия списък за наградата, но не получи номинация. Другото най-добро представяне на български режисьор на оскарите досега бе попадането на “Светът е огромен и спасение дебне отвсякъде” на Стефан Командарев в късата листа за чуждоезичен филм.
Сред претендентите в основните категории мюзикълът “Страната Ла-ла-ла” очаквано доминира с 14 номинации – филм, режисьор, главна мъжка и женска роля на Райън Гослинг и Ема Стоун, саундтрак, песен и др. Другите фаворити са “Манчестър край морето” на Кенет Лонерган, “Лунна светлина” на Бари Дженкинс, “Първи контакт” на Денис Вилньов и “Възражение по съвест” на Мел Гибсън. „Сляпата Вайша” на Теодор Ушев е в програмата на 12-ия Световен фестивал на анимационния филм – Варна, който от този петък гостува с избрани филми в НДК.