Артисти от цялата страна блокираха центъра на София

Те са категорични, че държавата не обръща достатъчно внимание на културата

Протест и шествие на работещи в културни институции блокира центъра на столицата. Артисти от цялата страна поискаха увеличение на бюджета в техния сектор, за да не са подложени на унижение.

Те поискаха такъв бюджет, че да е достатъчен за възнагражденията и цялостната поддръжка на културната сфера в България, както и да има ясна политика за запазването на културните институции в общинските градове.

Те дадоха 10 минути на управляващите и да уважат всички хора, които са пътували десетки километри от различни краища на България, за да дойдат в София. И настояват за среща с премиера Николай Денков.

Някои от тях показаха фишовете си, на които се вижда, чевъзнаграждението е по-ниско от минималната работна заплата.

“Опитваме се чрез този протест да насочим вниманието към нашия сектор и да поискаме това, което се полага на целия бранш – да има по-достойни заплати и по-добри условия, за да може българската култура да върви напред и да дава продукт, който е качествен както за българските граждани, така и за гражданите на целия свят”, каза протестиращ.

“Протестираме срещу унищожаването на българската култура и искаме адекватни възнаграждения за нашия труд”, отсече друг.

Те са категорични, че държавата не обръща достатъчно внимание на културата, а без нея – “се превръщаме в кухи същества”.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR, БНТ

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев ще са под прозорците на властта, докато исканията им не бъдат изпълнени, като подчерта, че са готови да затворят културните институции в цялата страна.

Стигна се и до напрежение, тъй като артистите настояват да влязат в Министерския съвет.

Полицията избута протестиращи при опита им да влязат в Министерски съвет. Участниците в акцията заявиха, че са обидени, че никой от Министерски съвет не иска да се срещне с тях и да обсъди проблемите в сектора. Протестиращите се изтеглиха към Министерството на културата, за среща с министъра или заместник-министъра на културата.