Saturday, July 27, 2024
HomeНовиниБългарияАртисти от цялата страна блокираха центъра на София

Артисти от цялата страна блокираха центъра на София

Те са категорични, че държавата не обръща достатъчно внимание на културата

Протест и шествие на работещи в културни институции блокира центъра на столицата. Артисти от цялата страна поискаха увеличение на бюджета в техния сектор, за да не са подложени на унижение.

Те поискаха такъв бюджет, че да е достатъчен за възнагражденията и цялостната поддръжка на културната сфера в България, както и да има ясна политика за запазването на културните институции в общинските градове.

Те дадоха 10 минути на управляващите и да уважат всички хора, които са пътували десетки километри от различни краища на България, за да дойдат в София. И настояват за среща с премиера Николай Денков.

Някои от тях показаха фишовете си, на които се вижда, чевъзнаграждението е по-ниско от минималната работна заплата.

“Опитваме се чрез този протест да насочим вниманието към нашия сектор и да поискаме това, което се полага на целия бранш – да има по-достойни заплати и по-добри условия, за да може българската култура да върви напред и да дава продукт, който е качествен както за българските граждани, така и за гражданите на целия свят”, каза протестиращ.

“Протестираме срещу унищожаването на българската култура и искаме адекватни възнаграждения за нашия труд”, отсече друг.

Те са категорични, че държавата не обръща достатъчно внимание на културата, а без нея – “се превръщаме в кухи същества”.

Снимки: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR, БНТ

Председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев ще са под прозорците на властта, докато исканията им не бъдат изпълнени, като подчерта, че са готови да затворят културните институции в цялата страна.

Стигна се и до напрежение, тъй като артистите настояват да влязат в Министерския съвет.

Полицията избута протестиращи при опита им да влязат в Министерски съвет. Участниците в акцията заявиха, че са обидени, че никой от Министерски съвет не иска да се срещне с тях и да обсъди проблемите в сектора. Протестиращите се изтеглиха към Министерството на културата, за среща с министъра или заместник-министъра на културата.

RELATED ARTICLES

Most Popular