Sunday, June 16, 2024
HomeРегионПетричАрхеологическите открития в Хераклея Синтика оживяха в трилър

Археологическите открития в Хераклея Синтика оживяха в трилър

Авторът е Ирина Вагалинска – жената до ръководителя на разкопките край Петрич

 

Вече е в книжарниците новият исторически трилър “Мистерии в Хераклея Синтика”. Той е вдъхновен от археологическите разкопки на основания от Филип Македонски град. Авторката Ирина Вагалинска, съпруга на ръководителя на разкопките проф. Людмил Вагалински, е използвала две реални събития, които доказано са се случили в античния град: Разрушаването на храма на Немезида и седмината мъже, починали при земетресение и последвало наводнение там в смутния 4-ти век, пише БНТ.

Унищожително земетресение слага край на величествена Хераклея Синтика. Но парадоксално, именно земетресението консервира града. И днес учените са възстановили дотолкова улиците, площада, магазините, ателиетата и храмовете, че почти започнали да усещат присъствието на античните му жители. Но науката им поставя граници, които археолозите не могат да прекрачат.

“Така решихме, че там, където свършва науката и не може повече да разкаже, ще дойде на помощ и художествената литература, за да накара хората да си представят – кой е живял там, какво може да се е случило”, заяви писателката Ирина Вагалинска.

Но героите в мистериите на Ирина са съвсем достоверни. В своето си време, живеят във вихъра на истински исторически събития, крачат по реални улици.

Даже имената на героите са взети от надписи, които ние сме открили”, отбеляза археологът проф. Людмил Вагалински.

Така мистериите, освен че следват всички похвати на добре оплетено криминале, следват ясно и историческите репери от последните дни на града.

“4-ти век е много турбулентен, специално Хераклея Синтика, тогава има определено сблъсък между християни и езичници”, коментира Ирина Вагалинска.

17 века по-късно “убиецът” излиза наяве.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular