Багер изгреба открадната преди 25 г. църковна камбана от село в Долна баня, Ванга казала: Докато не се намери – ще умират млади хора

Уникална находка смая жителите на долнобанското село Св. Спас. На нея се натъкнали кюстендилски работници по време на строителни дейности около реконструкцията ремонт на храма при манастира “Свето Възнесение Господне”.

Намерената камбана

Кофата на багера, който копае основите за новата ограда на светата обител, удря на метал. Чудо! Открита е открадната преди 25 години стара манастирска камбана, на която пише, че е изработена от Благо Ив. Велетанов в Пловдив и е дарение за манастира “Свети Спас” в тогавашното село Долна баня през далечната 1929 година от Ат. Лазаров, Ян. Атанасова и Ангел П. Иванов.

Тази добра новина я съобщи лично енорийският свещеник ставрофорен иконом Пламен Димитров. През това време много млади хора си отидоха от този свят в рилския град и покойната баба Ванга е казала, че докато не се върне камбаната в манастира, такава ще е орисията на Долна баня. В първите години на прехода и демокрацията в страната привърженици на новото време я свалиха от часовниковата кула и я предадоха на местния свещеник. Тя бе върната в манастирската църква, но след година-две изчезна. И ето че днес добрата вест и чудо обикаля от уста на уста рилския град и всички се радват от душа и сърце, че лошото ще отмине.

Любомир Кузев