Банскалията Димитър Кехайов атакува „Гинес” с кукерски костюм с косъм от 1,5 м, само крачолите му тежат 20 кг

 

Момо уши одеждите си благодарение на козите, които отглежда

03-05-01-mimo1
Костюмът с косъм от 1.5 метра обра овациите на Сурва в курортната общин

Банскалията Димитър Кехайов – Мимо ще кандидатства за Книгата на рекордите „Гинес” за най-голям кукерски костюм. Неговият костюм е с косъм от 1 метър и 5 сантиметра и обра овациите на Сурва в курортната община. Той ошашави стотици българи и чужденци, изпълнили площада, когато под звуците на тъпан и зурни се появи с уникален кукерски костюм.

03-05-01-mimo3
Успял е да го направи благодарение на козите, които отглежда

Костюмът на Кехайов е от три части, а само крачолите тежат близо 20 килограма. Успял е да го направи благодарение на козите, които отглежда. Те са от породата „Калоферска дългокосместа коза”.

„През 2004 г. купих първото животно от Калофер. Като имаш мерак, всичко е лесно” – признава Димитър пред камерата.

Съпругата му Марияна го подкрепя във всяко начинание, а най-много му се радва 83-годишната му баба Райна, която го е отгледала като син след смъртта на баща му.

След като приключат формалностите около кандидатстването с настоящия костюм, Мимо ще започне с изработката на нов, който ще бъде бъде готов за обличане след около 6 години.
Банскалията казва, че всяко обличане на кукерските одежди за него винаги е съпроводено със силни емоции и може да ги носи 24 часа, без да ги свали.

„Прекрасен костюм, облечен и създаден от прекрасен човек. Гордея се, че Мимо е банскалия!”, отбеляза на страницата си във фейсбук Георги Ангелов и качи снимки с уникалния костюм. Ето какво още пише той: „Дългогодишният труд се отблагодарява, победата е сладка и е само за подготвените, постоянните и най-големите мераклии (по нашенски). Едно такова начинание може да събуди мерака на цяло Банско – на всякакви възрасти. Бъдеще с една хубава и нова традиция с привличане на нови млади банскалии да се обличат в кукерски костюми и носии и оттам съответно кукерски фестивален град като най-големите – Перник, Симитли, Крупник. Защото Банско не е само ски! Важното е, че Мимо запали мерака на други за в бъдеще да се обличат. Нека никога не забравяме и другите, които участваха тази година, цялата махала Вионово блато – Николай Тодев, Димитър Касапинов, красивия костюм на Лъчезар Янчовичин, цялата махала Улевиница с Лъчезар Юлев – всички участници допринесоха тази година Банско да бъде в медиите, в устите, очите и телевизорите на цяла България”.