Thursday, June 20, 2024
HomeРегионБанскоБанско ще приеме за първи път Световната и Европейската купа по сноуборд...

Банско ще приеме за първи път Световната и Европейската купа по сноуборд през 2025

Българската федерация по ски получи поредно признание по време на календарната конференция на Международната федерация по ски (ФИС) в Порторож.

Отличните традиции в организацията на състезания от най-високия ранг бяха оценени подобаващо и българската федерация получи за новия сезон домакинството на Световната купа и Европейската купа по сноуборд. Елитът в сноуборда ще мери сили в Банско, като за първи път в историята курортът ще приеме само в рамките на 5 дни най-престижните състезания в сноуборда.

Световната купа в олимпийската дисциплина паралелен гигантски слалом е насрочена за 18-19 януари 2025 година, а на 21 и 22 януари ще бъде Европейската купа, пак в същата дисциплина.

За Банско това ще бъде четвърто домакинство на стартове за Световната купа по сноуборд след 2017, 2018 и 2023 година и първо за Европейската купа в паралелните дисциплини. Курортът бе домакин и на световното младежко първенство в паралелните дисциплини през 2023 години. Другият курорт с домакинство на Световната купа е Пампорово, който тази година реализира за пет дни Световна и Европейска купа.

Стартовете идния сезон вече са валидни за спечелване на квоти за Зимните олимпийски игри в Милано и Кортинад’Ампецо през 2026 година. Очаква се стартовете в Банско да се превърнат в истински празник на сноуборда, заради участието на първия българин носител на голям и малък кристален глобус на ФИС Радослав Янков и на световните звезди при младежите Тервел Замфиров, Петър Гергьовски, Кристиан Георгиев и Александър Кръшняк.

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Браво, браво. Ще бъде велико да се случи в Банско. Само сняг да има

Comments are closed.

Most Popular