Saturday, July 27, 2024
HomeРегионДупницаБебе на 2 месеца и 2-годишно момченце са сред новозаразените с коклюш...

Бебе на 2 месеца и 2-годишно момченце са сред новозаразените с коклюш в Дупница

Бебе на 2 месеца и 2-годишно момченце са сред новозаразените с коклюш в Дупница. Те са настанени за лечение в Инфекциозно отделение на МБАЛ „Св.Иван Рилски”. В отделението се лекуват още 17-годишно момче от Кюстендил, както и момиченце в предучилищна възраст от Крайници.

„Пациентите са в задоволително общо състояние. Бебето постъпи в отделението във вторник. То е насочено за лечение от общопрактикуващия лекар, като все още не е ваксинирано. В най-усложнено състояние постъпи пациента от Кюстендил, който преди хоспитализирането  му тук е лекуван дълго в областния град. Диагнозата му е потвърдена и вече е повлиян от лечението”, сподели д-р Десислава Жекова.

Данните до момента сочат, че по-голямата част от постъпилите в болница са от ромски произход. В повечето от случаите става въпрос за деца, чийто родители не спазват имунизационния календар и не поставят ваксини на децата си.

Най-често децата се заразяват при контакт с възрастен, който е носител на болестта, без силно изявени симптоми на заболяването, както и при общуване в махалите.

„Не можем да кажем, че има бум на заболяването. На всеки 3 или 4 дни постъпва пациент с коклюш или със симптоми на коклюш. Обръщаме внимание на родителите да проверят дали са поставени нужните ваксини и в случай на пропуск да направят консултация с личните лекари за поставянето им.Това драстично намалява риска от заболяване”, коментира д-р Жекова.

В същото време личните лекари отчитат и увеличение на случаите на скарлатина, като най-често заболелите са децата от колективите на детските градини и ученици.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular