Без референдум за находките край Благоевград, кметът Ат. Камбитов: Да запазим находките и да продължи строежът на АМ „Струма”

Нека изчакаме решението на експертната комисия, процедурата по изместване на трасето е сложна и дълга, рискуваме да изгубим финансирането, заяви още кметът

 

Общинските съветници в Благоевград отхвърлиха предложението за референдум по темата с бъдещото трасе на магистрала “Струма” и откритите на мястото археологически разкопки. Не мина и предложението на кмета Атанас Камбито за обществено допитване.

Така проблемът остава без решение засега, отт една страна хората настояват за опазване на старините, от друга има опасения, че всяко забавяне в строитерството ще струва скъпо.

„Категоричен съм, че трябва да се вземе най-балансираното, най-разумното, най-отговорното решение, с което да се запазят находките и да продължи изграждането на автомагистрала „Струма”. Никой не говори за конфронтация между двете неща, и двата обекта са важни за нас.”, заяви кметът на извънредната сесия на общинския съвет в Благоевград. Заседанието бе свикано по предложение на общински съветници за провеждането на референдум, който да реши бъдещето на историческия обект. „Решение няма. От една седмица чувам всякакви „експертни” мнения, крайно време е всеки да си върши работата. Има назначена комисия, ще изчакаме експертите да си кажат мнението. Но чувам какви ли не небивалици и, честно казано, се дава гласност на хора, които нито разбират, а в някои случаи става въпрос за откровени манипулации. Задължително трябва да запазим находките, задължително трябва да продължи строителството на АМ „Струма”, каза още кметът Камбитов.

Според него решаването на този казус не е от компетенциите на местната власт. Затова е необходимо да се изчака решението на експертната комисия, а не да се хвърлят в пространството крайни мнения, които водят до липсата на компромисно решение. Той за пореден път предупреди, че в момента рискът за пренасочването на финансовите средства при забавянето на строежа на автомагистрала „Струма” е по-голям от вероятността да продължи финансирането на магистралата.

Според градоначалника процедурите при евентуално изместване на трасето на магистралата са дълги и може фатално да забавят стоителството. Кметът е категоричен, че се изисква и нов ОВОС. „Нека фактите да са ясни, за да може всеки, който взима решение, да си носи отговорността. Процедурата по изместване на трасето е сложна и дълга. Задължително ще трябва да се направи нов ОВОС, този въпрос съм го коментирал два пъти с министър Московски. Новият ОВОС подлежи на обжалване. Ще припомня, че обжалването на ОВОС на депото ни забави година и 9 месеца. Ще трябва и нова оценка за съответствие, нови парцеларни планове. Правят се обявления, обществено обсъждане, оценка на тези терени, които ще се отчуждават. Тук също има обжалване и, когато оценката не е влязла в сила, спира изпълнението. Досегашните отчуждителни процедури ни отнеха над 6 месеца. Като прибавим и времето за самото проектиране, можем да преценим колко ще се забави чисто процедурно изместването на магистралата. Затова апелирам към всички ви да вземем разумно и балансирано решение, така че и находките да бъдат запазени, и строителството да продължи”, подчерта кметът Камбитов.

По думите му, ако се потвърди това, което прогнозира и спре финансирането на АМ „Струма”, всеки общински съветник трябва да застане зад името си и да носи отговорност за решението си.

„Чуха се мнения на професор Овчаров и какви ли не светила, а в един момент е меродавно мнението на хора, които определено нямат ценз. Аз лично ще изчакам решението на експертите, вярвам на тяхното мнение, а не на махленските приказки”, допълни Атанас Камбитов.