Friday, June 21, 2024
HomeНовиниСвятБелгийците гласуваха на избори 3 в 1

Белгийците гласуваха на избори 3 в 1

На фона на европейските избори Белгия гласува и за Федерален парламент

Белгийците гласуват днес на избори три в едно. Освен за Европейски парламент гражданите ѝ са призовани да отидат до урните, за да изберат и Федерален парламент, а също и регионални органи за самоуправление.

В Белгия гласуването е задължително и белгийските граждани са длъжни днес да се явят в избирателните секции и да упражнят правото си на глас. Това се случва чрез специално писмо, което белгийците са получили предварително по пощата и в което пише в коя избрителна секция трябва да отидат, за да гласуват. В писмото е отбелязан и точен час, в който избирателите да се явят, за да избегнат опашки. Хората с увреждания получават безплатен транспорт от и до секцията.

Секциите са отворени от 8 часа сутринта до 14 часа, ако се гласува на хартия, и до 16 часа, ако се гласува електронно.

По улиците на Брюксел няма много плакати на политически партии, които да агитират гражданите да участват в гласуването, но в социалните мрежи има много реклами за това. От друга страна, в друг голям белгийски град – Гент, плакати и листовки могат да се видят почти из целия център на града, а много собственици на малки бизнеси са закачили на входовете на предприятията си плакати на политиците и политическите партии, които подкрепят. Освен това на десетки прозорци могат да се видят закачени палестински знамена или лозунги в подкрепа на палестинците, което допълва факта, че през последните месеци в страната бяха организирани множество студентски пропалестински протести.

Прогнозите за северната част на Белгия – Фландрия, са първото място на изборите за Федерален парламент да бъде спечелено от крайнодясната партия “Вламс Беланг”, а на второ място най-вероятно ще останат умерените националисти от Новия фламандски алианс.
Във Валония според проучвания първото място делят Социалистическата партия и Реформаторско движение.
В Брюксел според изследвания води Реформаторското движение, втора е Работническата партия./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular