Берлин: Европа вече не може да разчита на Вашингтон за сигурността си

Кампанията срещу тероризма и ИД не трябва да се превръща във война срещу мюсюлманите, каза германският външен министър при откриването на Мюнхенската конференция по сигурността

berlin

Европа вече не може да разчита на Вашингтон за въпросите, свързани със сигурността и трябва да полага по-активни усилия за разпределение на натоварването в сферата на отбраната. Ние обикновено разчитаме на нашите американски приятели. Този подход е недостатъчен. Това заяви германският министър на отбраната Урсула фон дер Лейен при откриването на Мюнхенската конференция по сигурността.

Според нея не може да има политика на еднакво разстояние от съюзниците и от тези, които открито поставят под въпрос ценностите, границите и законите на Европа. “Това означава, че трябва да гоним надеждни отношения с Русия, вместо да водим двустранни преговори през главите на партньорите ни”, допълни още тя.

Фон дер Лайен предупреди Вашингтон и за това, че някои действия на американската страна могат да навредят на целостта на Европа. “Нашите американски приятели знаят добре, че тонът спрямо Европа и НАТО има директно влияние върху единството на нашия континент”, каза тя.

“Стабилен Европейски съюз също е в американски интерес, както е и силен, единен и целеустремен НАТО”, допълни тя в очевидна критика към позицията на американския президент Доналд Тръмп, който похвали решението на Великобритания да напусне ЕС.

Продължавайки острия тон спрямо Вашингтон, германският министър заяви, че международната кампания срещу тероризма, включително и срещу “Ислямска държава”, не трябва да се превръща във война срещу мюсюлманите и исляма.

“Ние трябва да внимаваме тази борба да не се превърне във фронт срещу исляма и мюсюлманите. В противен случай има риск да се закопаем в един дълбок гроб, в който насилието и терора само ще нарастват. Вместо това трябва да търсим партньорство със сходни по мислене мюсюлмански и арабски държави”, каза тя.

Министърът също така заяви, че САЩ трябва да осъзнават своята международна отговорност.

“Светът се нуждае от Америка, която осъзнава своята международна отговорност”, каза тя.