Библиотекари от Благоевград излизат на протест в навечерието на 24 май

Служителите на Регионалната библиотека „Димитър Талев“ в Благоевград ще се включат в Националния протест на библиотекарите, насрочен за петък – 20 май.
Протестът ще бъде символичен, като служителите на библиотеката в Благоевград ще излязат пред сградата, за времето от 14 до 15 часа, с протестни ленти, предаде БНР.
Председателят на синдикалната организация на КТ „Подкрепа“ Катя Недева ще прочете исканията на библиотечните работници, приети на Национална среща миналата седмица в Ловеч. Въпреки протеста библиотеката ще остане отворена за посетители.
Поводът заведоволството на библиотекарите е неизпълнено от страна на държавата подписано споразумение за въвеждане на минимални начални основни месечни възнаграждения в бранша, се казва в съобщение на синдикалните организации на регионалните библиотеки към национална федерация „Култура“ при КТ „Подкрепа“.
Исканията на протестиращите включват увеличаване с 40 процента на единния разходен стандарт за субсидирана бройка на регионалните библиотеки.
„Необходимите средства са в размер 10 288 863 лв., включително – за възнагражденията на персонала по чл. 1, ал. 5, т. 10.2 от Закона за държавния бюджет на Република България за 2022 г.“, съобщават организаторите на шествието. Освен това те ще настояват и за увеличаване на субсидираните бройки на регионални библиотеки – от 1177 на 1200.