Бившият гард на Братя Галеви Янко Кирилов: Нямам незаконна фабрика за цигари, от вас разбирам че има такава в Сапарева баня

Янко Янков

“Нямам незаконна фабрика за цигари, от вас научава, че има такава в Сапарева баня. На свобода съм, не съм чул даже, че има арестувани.” Това заяви за вестник ВЯРА  бившият бодигард, най- синият сред телохранителите на Братя Галеви- Янко Кирилов Янков от Дупница. Той в момента развива успешен ресторантски бизнес, купи лифта за рилските езера и мама верига от ресторанти в Дупница и Сапарева баня.

Както ВЯРА писа: Разкрита е огромна мафиотска схема за повече от 7 млн. лева!

 

Полицията е разбила 4 незаконни фабрики за цигари. Едната се намира в Тутракан, едната в Горна Оряховица и две в Сапарева баня. Открит е и цех в пазарджишкото село Калугерово. От него всички фабрики са били снабдявани с висококачествен тютюн. Съобщиха на брифинг на прокуратурата в Пловдив. 23-а са арестуваните.

От 23-ма арестувани 4-ма вече са пуснати с парична гаранция, а останалите са в ареста за 72-часа. В понеделник прокуратурата ще реши на кого да иска постоянен арест. След 23-мата арестувани има и работници, които са се трудили във фабриките.

Всичките, които са били закопчани по време на акцията, са с повдигнати обвинения за производство на безакцизни стоки. Заплашва ги затвор от 2 до 8 години. Работниците са получавали по 1500 лева за 2 седмици работа. Иззети са 42 тона готов висококачествен тютюн на стойност 7 млн. лева. Стоката е била разпространявана не само в нашата страна, но и в чужбина.

Едната от фабриките за производство на цигари се намира, в Сапарева баня. Криминалисти от Дупница и Пловдив удариха вчера около 4 ч. призори контрабандната фабрика, разположена в имот на бившето военно поделение край курортния град. Когато нахлули в обекта, ченгетата ахнали от изненада, защото се оказало, че не става въпрос за обикновена нелегална фабрика, а за супермодерен и добре оборудван завод, скрит от човешки поглед сред храсти и високи треви в хангарите за самолети в бившето поделение на ВВС. По-голяма част от производствения процес е роботизиран, така с малко ръчен труд са постигнали голямо производство.

Самата сграда, в която е открита фабриката, е триетажна, вътре била обзаведена като петзвезден хотел. В подземието навремето се е намирал хангар за самолети, а в административната част на горните етажи са били канцелариите на командния състав. При обиска са открити големи количества нарязан тютюн и готова продукция, подготвена за пазара, твърдят криминалисти.

Има съмнение, че разбитата преди време контрабандна фабрика за цигари в Пловдив се е преместила край Сапарева баня, поради тази причина в акцията участват и пловдивски криминалисти.

Имотът на военното министерство е продаван на парчета през годините и все още не се знае официално кой е собственикът на сградата, в която е открит нелегалният завод. Допреди известно време тя е стопанисвана от фирма “Рила спорт” със собственици личният гард на Пламен Галев – Янко Кирилов Янков, и Ивайло Георгиев Иванов. Сградата е продадена преди около година.

В разследването вече участват осем областни дирекции на МВР.