Бившият миньор Славчо Чакъров колекционира дървени бикове и сърни, със съпругата му Евралия създадоха райска градина от буренаците пред дома си в Самораново

Роднините ми имигрираха в Испания заради мизерните заплати, децата им не говорят български език, сподели пенсионерът

23-01-09-170
Славчо сред своите диви животни от дърво

Евралия и съпругът й Славчо Чакъров от Самораново направиха райска градина от буренаците на банкета пред дома си в дупнишкото село. Семейството облагороди мястото и сега там има градина с много цветя през всички сезони. Евралия се грижи за саксиите с цветя, а Славчо се вдъхновява от природата и колекционира дървета, природни феномени с форми на животни, и етнографски предмети.

23-01-09-191
Семейство Евралия и Славчо Чакърови радват хората с цветната градина пред дома си
23-01-09-148
Славчо не може да се нарадва на сърничката си от дърво, коята е като издялана с длето

„Бях на гости на мои племенници в Испания – 3 години дъжд не бе валял там, но роднините ми са в чужбина, защото в България няма добра икономика и заплатите не могат да се нарекат заплати. Моите близки се установиха в Испания, едното им дете е раждано там, там учат, вече почти не говорят български и не искат да идват тук дори и за летните ваканции. Красивата българска природа не може да се сравнява с испанската. Като се прибрах, цяла седмица се разхождах в Рила планина, не можех да й се нарадвам”, сподели Славчо, който е бивш миньор от бобовдолския рудник „Бабино”, сега пенсионер.

23-01-09-134
Славчо Чакъров е подредил уникален кът с дървета, природни феномени
23-01-09-147
Комплект масичка и столове, без да са пипани от човешка ръка

 

Той обича да се разхожда из гората над Самораново и събира в двора си всякакви дървета и клони, с феноменални форми, изваяни от природата.

Славчо и Евралия имат две дъщери, едната е омъжена в село Овчарци, а другата след гурбета си в Испания живее и работи в Самоков с приятеля си, когото Евралия и Славчо много хресват за зет. Славчо се похвали и много от тъщата си Лидия Крумова, на която са кръстили внучка. Лидия угажда на Славчо като майка. Съседите на Славчо и Евралия също ги хвалят, че са разкрасили пейзажа на селото. Евралия работи в училището с село Самораново, където също е посадила саксии с мушкато. Семейството гледа и няколко котки, които игрят на воля сред саксиите в градината. „Пазят ми цветята, не чупят и керамичните фигурки в градината”, каза Евралия. Голямата й радост е свързана и с името й – кръстена е на баба си и на Стария континент.