Бившият ОбС шеф Ал. Моларев и мощни дарители вдигат копие на столичния храм “Ал. Невски” в санданско село

Александър Моларев

100-годишната черква с уникален стенопис на Страшния съд се руши, а те наливат милиони в новия градеж, коментират в Джигурово

Кметът Т. Тетимов: Нужни са още 200 000 лв. за новата черква, и мюсюлмани дариха пари

Баба попадия Цветанка почерпи с бонбони за ЧРД, призна: Моля се на Господ да изпрати спасител за стария ни храм

Първият председател на Общинския съвет от зората на демокрацията Александър Моларев, общински съветници, лидери на партии, кметове от региона са запретнали ръкави в изграждането на импозантен нов храм в санданското село Джигурово, копие на столичния храм-паметник „Александър Невски”.

В същото време напълно са изоставили близо 100-годишната малка църква, която 96 години събира местните хора в празник, делник, в добри и скръбни дни.

Черквичката носи името „Св. апостоли Петър и Павел”. Тя е пред срутване, стените са напукани, от 30 г. тук ремонт не е правен. Покривът падна, а в селото има толкова много заможни личности, които с немного средства биха могли да я постегнат. “Плаче ни се”, казаха жените по време на празник в Джигурово. Дъждовната вода е на път да унищожи изключителен стенопис с огромни размери, изобразяващ Деня на страшния съд.

Повечето от жителите на Джигурово за пръв път чуха, че имат стенопис, напомнящ за онзи съдбовен ден. „Е, едни по-рано, други по-късно, но всички ще се изправим пред Бога.

Ние обаче не мислим, забравили сме Бога и причастието. Отправили сме поглед към материалното. Хубавата ни черквичка ще рухне, а ние сме се прехласнали по храм за 1 млн. Това за какво говори, не е ли абсурд? Какви дарители са тези, защо не се извадят списъците да ги видим?

Има честни местни хора, но може би има и други, на които нулите в даренията са завишени и им трябват само документи.

. Всички ще застанем пред Христовото съдилище и на всеки ще се види каква е работата”, коментираха възрастни хора с болка в сърцето. Баба попадия Цветанка Манджовска разля ведро и бодро настроение с кутия шоколадови бонбони. “Черпя за рожден ден. Ставам на 56. Много съм щастлива. Моля се Господ да изпрати човек, хора, работници, за да спасим църквичката. Хубаво е, че ще има нова църква, но не може да изоставим 100-годишната”, заяви тя, като през това време пристигнаха най-големите й подаръци – дъщеря й, зетят и внучетата от столицата. 5 чевръсти жени – Венета Андонова, Севда Изова, Катя Панайтова, Виолета Тренкова, Гергана Петкова успяха да сготвят курбан с две овце, за да нагостят за здраве цялото село. „Тук има много заможни хора. Имат овце, добитък, говеда, но никой не прави дарения. Купихме си овцете и сега продаваме курбана по 3 лв. да закърпим поне малко положението и да прогоним злото от селото. Всеки се е стистал, прибира, мъкне и не иска да чуе – точно като едно време. Има хора с много пари, правят страхотни къщи, продават ги по 1 млн. лв., но те не се вълнуват от съдбата на стария храм”, категорична беше баба Катя Панайотова, а Виолета Тренкова допълни: „Иначе уж цяло село събира пари за новия храм. Той също е посветен на апостолите Петър и Павел”.

„Всичко се прави с дарение на местните хора, община Сандански и Дирекцията по вероизповеданията. Успяхме да направим грубия строеж за 8 месеца. В селото имаме и мюсюлмани, и те дадоха пари. Парадоксално, всички сме вперили усилия в новия храм, а старият ще рухне на главите ни. Не знам колко пари са дадени, предшественикът ми е председател на Инициативния комитет. Но вероятно ще са нужни 200 000 и до края на годината трябва да бъде готов”, каза кметът на селото Тодор Тетимов. Църквата е толкова импозантна и така впечатляваща, че те пренася в друг свят. “Много се радваме, надяваме се, че тук ще идват още повече туристи”, коментираха местните в централното заведение, където си поръчаха по традиция на събора кебапчета, кюфтенца и пържолки. Местните двама приятели ги продаваха за по-малко от левче. На събора пристигна и бившият председател на ОбС Александър Моларев. „Когато станах председател, преотредихме терена за църква. Ето я сега – горд съм с нея”, каза Моларев, който по професия е учител. “В селото се беше заселил и един руснак. Не му помня името. Вдигна къща точно срещу черквата. Идват много чужденци, искат да живеят тук, но от посолството ли, от президентството ли – не зная, щом като чуят, че става въпрос за руснак – не дават гражданство. И на нашия руснак в Джигурово като му отказаха, той се разсърди, обяви къщата за продажба за 250 000 и напусна селото. Установи се в Гърция, там са му дали гражданство. Крайно време е да спрем с настроенията и да даваме шанс на хора, които наистина харесват нашия край и България. Искаме инвеститори, а ето как ги гоним от България”, допълни кметът Тетимов. За празника дойде и архиерейският наместник отец Благой. Дядо поп събра всички работници, които сготвиха курбана, черковни настоятели, приятели, и ги нагости богато. Роденият в кюстендилското село Илия – Спас Панчев, лидер на Земеделски народен съюз “Ал. Стамболийски”, също се е заселил тук. Той бе изключен от парламентарната група на БСП, но остава в парламента като депутат. Затова местните хора се надяват той да спаси положението със старата църква и да им помогне в намирането на начини тя бъде ремонтирана и съхранена.