Бившият съдия Илия Янев от Сандански се изправя пред съда на 25.09. от 13.30 часа като ръководител на престъпна група

Илия Янев

Адвокат Илия Янев, който е и бивш председател на Районния съд в Сандански, утре в 13.30 часа се изправя пред съда за данъчни измами. От Специализираната прокуратура съобщиха, че са внесли в съда обвинителния акт срещу Янев и още двама души и делото тръгва утре -25.09.2018 г. Бившият съдия е обвинен, че е ръководил престъпна група, извършила данъчни измами за близо 650 000 лева.

Преди две години Илия Янев беше арестуван в София, като по същото време акция имаше и в ромската махала в Сандански, където беше претърсена къщата на лидера на местната общност Тони Ангелов. През есента на миналата година прокуратурата повдигна обвинения на Янев и на двама участници в престъпната група, която според обвинението е ръководил бившият съдия.

Според разследващите групата е създадена през октомври 2010 г. и е действала в цялата страна, но най-вече в Сандански, Благоевград и София. Преди това Янев и един от участниците били съсобственици и управлявали фирма за „търговия с разнообразни стоки“. Основната дейност на дружеството била обаче придобиване и отдаване под наем на имоти в Сандански и София. След като оборотите рязко скочили, двамата съдружници решили да не плащат ДДС, като започнали да правят фиктивни сделки с т.нар. кухи фирми на „липсващи търговци“.

По инициатива на адвокат Янев за кратко били регистрирани над 10 такива фирми, чиито „собственици“ и „управители“ най-често ставали лица от ромски произход срещу дребни възнаграждения, посочват от прокуратурата. Той лично поставял задачите на участниците в групата, решавал каква фирма и кога да се регистрира, кой да е пълномощник, кога да се включи в схемата, до кога да се използва и т.н.

Участниците си имали и строго определени функции. Единият получавал задачите от Янев и казвал на счетоводителите кога какви фактури, за какви услуги да издадат, за кои лица да изготвят трудови договори от името на фирмите „бушони“. Другият придружавал подставените лица до нотариус за заверка на документи за учредяване или придобиване на фирмите, предавал им за подпис документи, с които да се симулира търговска дейност, придружавал ги до банки за откриване на сметки и за финансови операции, за което им давал по 40-50 лева.